На випадок вторгнення Росії в Україну: у США опублікували проект санкцій проти Путіна та всього керівництва країни

Путін, президент Росії, санкції
Путіну заборонять в'їзд до США у разі повномасштабного військового вторгнення до України. Фото: Getty Images

Сенат США опублікував законопроект щодо запровадження санкцій проти Росії у разі вторгнення російських військ в Україну. До списку санкцій окремо потрапив президент РФ Володимир Путін та інші представники верхівки влади.

Документ оприлюднено на сайті Сенату. Санкційний пакет можуть задіяти також у разі подальшої ескалації конфлікту між Україною та Росією.

Відповідно до документа, санкції передбачають заборону відповідним особам на в'їзд на територію США.

Крім того, у разі ескалації пропонується заморозити американські активи президента Путіна, прем'єр-міністра Михайла Мішустіна, глави МЗС Сергія Лаврова та міністра оборони Росії Сергія Шойгу.

Під аналогічні санкції потраплять командувачі різними типами військ та інші особи, які, на думку влади США, можуть бути причетними до воєнного конфлікту з Україною.

До проекту санкцій потрапили й російські банки. Проти них мають запровадити обмежувальні заходи протягом 30 днів після можливого повномасштабного вторгнення. Крім цього, документ передбачає запровадження санкцій проти зовнішнього боргу РФ та російського газопроводу "Північний потік - 2".

Відповідно до цього ж законопроекту, у разі ескалації чи військового вторгнення США мають збільшити військову допомогу Україні.

Паралельно США разом із союзниками обмірковують запровадження торгових обмежень для Росії . Їх також мають намір застосувати, якщо президент РФ Володимир Путін продовжить агресію проти України.

Американські ЗМІ повідомляють, що офіційні особи США розглядають можливість обмеження ввезення смартфонів, основних компонентів літаків та автомобілів, щоб підірвати економіку Росії у разі вторгнення РФ до України.

Санкції та дипломатія – основні інструменти, якими світова спільнота збирається користуватися, у разі повномасштабної війни між РФ та Україною. А ось відправляти своїх солдатів в Україну інші країни поки не збираються, бо не хочуть провокувати Росію.