"Ніхто воювати не хоче, тому хлопців насильно відвозять до військкомату", - жителі окупованого Донбасу розповіли про мобілізацію та проблеми з продуктами в магазинах

"Ніхто воювати не хоче, тому хлопців насильно відвозять до військкомату", - жителі окупованого Донбасу розповіли про мобілізацію та проблеми з продуктами в магазинах

Загострення обстановки на непідконтрольних Україні територіях Донбасу призвело до паніки та страху місцевих жителів. З міст і селищ під звуки сирени евакуювали людей похилого віку, жінок і дітей у РФ, а чоловіків не випускають із «республік», закликаючи брати в руки автомат і «стати на захист батьківщини».

Жителі непідконтрольних Україні територій засуджують масову мобілізацію, оскільки підлітків прямо з вулиць забирають у військкомат. А в цей час на околицях міст все частіше чути обстріли, на які немає ударів у відповідь - люди підозрюють, що їх обстрілюють «свої» ж. Також люди говорять про проблеми з постачанням продуктів харчування в магазини.

Delo.ua поговорило з місцевими жителями непідконтрольних Україні територій Донбасу, які розповіли, як справи, закликаючи світову спільноту не закривати очі на те, що відбувається, і втрутитися.

З чого все починалося

18 лютого 2022 року глави невизнаних республік "ЛДНР" оголосили про масову евакуацію людей до Росії. Спершу така заява прозвучала головою невизнаної "ДНР", потім відбулося повідомлення від "ЛНР". Все трапилося за лічені хвилини і люди не розуміли, що відбувається, тому приймали як спонтанні, так і обдумані для себе рішення - їхати або залишатися.

Головною причиною екстреної евакуації є загроза нападу української армії. Проте Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявляв, що країна не збирається проводити будь-які військові операції на території Донбасу.

У "ДНР" евакуація відбувалася голосно під звуки сирени та вибухом автомобіля "УАЗ" у центрі Донецька. А шляхом смс-повідомлень людей повідомляли про місця, де стояли автобуси, які вивозили людей до РФ.

У батьківських чатах вчителі середніх шкіл також почали збирати списки батьків та дітей, які хочуть виїхати до Росії. Але погоджувалися далеко не всі. В середньому в одному класі на евакуацію погоджувалися кілька сімей.

“У батьківському чаті школи, де навчається моя дочка, всі написали, що залишаться вдома. Ніхто нікуди не хоче їхати, і ми теж не поїдемо. Кому ми там (у Росії) потрібні. Тим більше, що тут більше нагнітання обстановки, але не зрозуміло, з чим це пов'язано насправді. Але ніхто не вірить, що Україна нападатиме”, - каже місцева мешканка.

Інші батьки розповіли, що з молодших класів в іншій школі погодилися лише кілька сімей.

Ночі перестали бути тихими

Ніч у день евакуації була неспокійною в обох "республіках". У тому ж Луганську вночі 18 лютого пролунав вибух, через який було пошкоджено газопровідну магістраль у селищі на околиці міста. Місцеві жителі повідомляли, що заграву від пожежі можна було спостерігати із різних районів міста. Через якийсь час надійшло ще одне повідомлення про вибух, імовірно газову заправну станцію.

“Виникає питання, чи всі ці постріли, які чути протягом трьох днів, куди вони стріляють? Тому що "обратки" не чутно і немає якихось боїв, а є лише обстріли житлових районів, і таке враження, що їх роблять місцеві. Виходячи з того, як чутно, у відповідь (з боку України) нічого не летить. Ось у кого вони стріляють у полі та по селищах? Наганяють паніку та використовують людей”, - нарікає місцева мешканка.

Про сумнівні обстріли нібито з боку України розповіли кілька інших місцевих жителів. Вони вважають, що Україна не відкриває вогонь, а всі обстріли житлових районів, швидше за все, проводяться місцевою армією.

“Нагнітають, створюють фейки та заявляють про нібито напад України. Усі "республіканські" пабліки говорять про обстріл ЗСУ. Але це не так. За роки війни звуки прильоту та відльоту снаряда (місцеві жителі) навчилися розрізняти”, - каже мешканець ЛНР.

За словами місцевих жителів, вся ця "небезпека" щодо настання України штучно створена, по телевізору показують "красиву" картинку, як Росія рятує жителів Донбасу нібито від української агресії, якої немає насправді.

Примусова мобілізація

Після оголошення про евакуацію від голів "республік" надійшла заява, що виїзд чоловіків із території самопроголошених формувань віком від 18 до 55 років заборонено, для решти евакуація — добровільна.

Вже 19 лютого, спочатку в невизнаній "ДНР", а потім у "ЛНР" було оголошено про загальну мобілізацію із закликом взяти в руки автомати, щоб захистити свої сім'ї та російських людей.

20 лютого від місцевих жителів почали надходити повідомлення, що військові з Комендатури по місту затримують молодих людей і видають їм повістки, декого одразу садять до автобуса та відвозять. Також відомо, що закликали співробітників державних підприємств, військовозобов'язаних, людей призовного віку, навіть неповнолітніх підлітків, яким віком до 17 років, що є порушенням статті 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни, що забороняє залучення дітей до збройних конфліктів.

"Що вони роблять? У 2014 році такого не було, щоб на вулицях забирали наших синів. Пішли безладом”, - каже мешканка "ЛНР".

Місцеві жителі скаржаться, що молодих хлопців зупиняють на зупинках, на вулиці та одразу забирають до військкомату без зайвих пояснень.

"Невже світ не бачить, що тут відбувається? Страждають безневинні люди, наших чоловіків, які ніколи не тримали автомат у руці відвозять на фронт. Це треба припинити. Ніхто воювати не хоче, тож чоловіків насильно відвозять до військкомату. Ніхто не вірить, що Україна наступатиме, але людей використовують як живий щит. У 2014 році такого не дозволяли собі робити”, - розповідає мешканка непідконтрольної території Донбасу.

Проблеми з продовольством

З моменту масової мобілізації за словами місцевих жителів у невизнаній республіці "ЛНР" почалися проблеми з постачанням хліба до магазинів. За словами луганчанина, у деяких магазинах немає хліба, бо його нема кому розвозити.

“Всіх чоловіків забрали, у тому числі водіїв хлібопекарень із транспортом, на якому вони розвозили хліб. Кажуть, що завтра постачання теж не буде. Загалом решта продуктів є”, - каже співрозмовник видання.

Також місцеві жителі "ЛНР" підтвердили інформацію з пабліків, що на м'ясокомбінатах аналогічна ситуація.

Чекаючи чогось...

Місцеві жителі, які не захотіли їхати під час евакуації, вважають, що залишившись у місті за такої обстановки залишається тільки чогось чекати. Але при цьому меншою мірою очікується настання з боку України, як це транслюється на непідконтрольній Україні території.

“Всі рішення прийматимуться у високих кабінетах, нам лише залишається чекати. Пропаганда лилася у вуха протягом 8 років, нічого не припинялося. Постійно транслювалося, що Україна кривдить жителів Донбасу, влаштовує геноцид, але цього немає”, - каже мешканка однієї з невизнаних республік.

За словами місцевої жительки, зараз місцеве населення не розуміє, що може статися, але люди не хочуть війни.

Зазначимо, що 21 лютого президент Російської Федерації Володимир Путін офіційно визнав незалежність так званих "Донецька Народна Республіка" і "Луганська Народна Республіка".