Привід для вторгнення Росії: розвідка повідомляє про витік аміаку в окупованій Горлівці

Розвідка повідомляє про витік аміаку в окупованій Горлівці
Розвідка повідомляє про витік аміаку в окупованій Горлівці

Російська окупаційна адміністрація втратила контроль над хімічними препаратами, що завозяться на тимчасово окуповані території України. На окупованому Донбасі стався витік хімікатів. Українська розвідка вважає, що це може використовуватись як привід для вторгнення Росії до України.

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

"За інформацією військової розвідки України, 14 січня до окупованої російськими військами Горлівки на ПАТ "Концерн Стирол" доставлено ємності з аміаком, з яких через порушення герметичності здійснюється витік у повітря отруйних речовин", - наголошується в повідомленні.

Як наголосили у відомстві, хімічне забруднення може призвести до екологічної катастрофи на сході України.

"Викликану діями російських окупантів техногенну катастрофу можуть використовувати для звинувачення України у застосуванні отруйних хімічних речовин та як привід для розширення збройної агресії проти нашої держави", - зазначають у ГУР Міноборони.

Нагадаємо, 14 січня Головне управління розвідки Міністерства оборони України заявило про можливу підготовку російськими спецслужбами провокації на артилерійських складах у придністровському селі Ковбасна, що межує з Україною, де знаходиться найбільший арсенал боєприпасів під російським контролем за межами території РФ.

Зазначимо, що 1 грудня 2021 року, після того, як президент України Володимир Зеленський заявив, що влада має піти на прямі переговори з Росією, щоб зупинити війну на Донбасі, голова Держдепартаменту США Ентоні Блінкен за підсумками зустрічі з міністрами закордонних справ країн НАТО в Ризі виступив із заявою про підготовку Росією великомасштабної військової операції проти України, яка має бути саме за якоюсь провокацією. Проте інших подробиць, зокрема регіону, де це може статися, глава американської дипломатії не повідомив.

У свою чергу, 20 грудня міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив про підготовку українською стороною певної провокації в Донецькій області, для чого до підконтрольних їй міст Авдіївка та Лиман нібито було доставлено ємності з невідомими хімікатами.

Також він заявив про розміщення в Донецькій області бійців якоїсь американської приватної військової компанії, які обладнають вогневі позиції в житлових будинках та навчають українські Сили спеціальних операцій. Влада України та США ці заяви спростували.

Через три дні президент РФ Володимир Путін припустив , що Україна готує військову операцію на Донбасі. При цьому ще за місяць до того прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков заявляв , що "не можна виключати" провокацій, які нібито стануть приводом звинуватити Росію у нападі на Україну.