Російські винищувачі порушили повітряний простір Швеції

Російські винищувачі порушили повітряний простір Швеції
Росія порушила повітряний простір Швеції

Увечері 2 березня чотири російські винищувачі ненадовго увійшли до повітряного простору Швеції над Балтійським морем. Про це повідомляє інформаційне агентство Reuters з посиланням на заяву Збройних сил країни.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Відомо, що два російські винищувачі Су-27 і два Су-24 ненадовго перетнули кордон, біля острова Готланд у Балтійському морі. Для документування порушення туди направили шведські літаки JAS 39 Gripen.

"Порушення Росією повітряного простору Швеції, звичайно, абсолютно неприйнятне. Це призведе до твердої дипломатичної відповіді Швеції. Шведський суверенітет і територію завжди слід поважати", - заявив міністр оборони Петер Хультквіст.

Збройні сили Швеції повідомили, що ситуація перебуває під контролем, і що інцидент показав, що вони завжди в режимі готовності до всього.

"У світлі ситуації ми дуже серйозно ставимося до цієї події", - додали у ВС.

Ще до початку війни між Україною та РФ Швеція заявляла, що вже не відкидає ймовірність вступу до НАТО. Це відразу викликало негативну реакцію в Росії. Глава МЗС РФ Марія Захарова заявила, що можливе прийняття Швеції в НАТО спричинить у відповідь кроки з боку Росії.

При цьому, як неодноразово заявляв генеральний секретар НАТО Йєнс Столтенберг, "альянс" незмінно відданий політиці "відкритих дверей".

Раніше у питанні України Росія також вимагала від НАТО дати письмові "залізобетонні" гарантії її невступу до альянсу в майбутньому, але і альянс, і українська влада рішуче відмовилася.