СБУ інкримінує держзраду організатору акцій протесту в Києві: хотів підробити 1 млн підписів за імпічмент Зеленському

СБУ інкримінує держзраду організатору акцій протесту в Києві: хотів підробити 1 млн підписів за імпічмент Зеленському
Фото: СБУ

Служба безпеки України заявляє про затримання громадянина України, підозрюваного у державній зраді через організацію ним інформаційних кампаній у ЗМІ та соціальних мережах, оскільки така діяльність, на думку спецслужби, "вигідна Кремлю".

"Також чоловік організовував акції за заздалегідь підготовленим сценарієм російських кураторів. Його дії мали розхитати внутрішньо-політичну обстановку в нашій країні та створити "потрібну інформаційну картинку" для РФ", — йдеться у повідомленні.

СБУ стверджує, що йдеться про людину, яка позиціонувала себе як журналіст і лідер думок і погодилася на співпрацю з деякими представниками Росії.

"Інструкції зловмисник отримував електронними каналами зв’язку, а оплату через заборонені електронні гаманці. Так званий "журналіст" регулярно звітував перед своїми кураторами через спеціально створений телеграм-канал. На початку його співпраці з кураторами він отримував вказівки нав’язувати прокремлівський погляд на події в Україні, маніпулювати суспільною думкою українців, насамперед напередодні важливих міжнародних зустрічей з країнами-партнерами", — заявляють у спецслужбі.

Зокрема, встановлено, що він неодноразово виступав в ефірах російських та українських телеканалів, які зараз перебувають під українськими ж санкціями, і "просував ідею про нібито перебування України під зовнішнім управлінням, відкрито звинувачував українських військових в обстрілах мирного населення". Ті ж меседжі, за даними СБУ, він розповсюджував через рейтингові Telegram-канали, на що йому нібито окремо виділялося фінансування.

"Слідством встановлено, що зловмисник регулярно виїжджав за кордон для особистих зустрічей з російськими кураторами. З ними він обговорював деталі "інформкампаній" та отримував готівку для фінансування злочинних акцій. У подальшому куратори зосередили його роботу на дестабілізації суспільно-політичної ситуації в України", — сказано у повідомленні.

За даними СБУ, чоловік почав організовувати у Києві протестні акції, для яких наймав масовку людей, які мали імітувати соціальне невдоволення чинною владою.

"Останнє завдання "медійника" ‒ розпочати збір підписів за імпічмент чинного президента. Зловмисник погодився за грошову винагороду підробити понад мільйон підписів, нібито від імені українців", — стверджують у спецслужбі.

Чоловіка затримано, він уже отримав підозру за статтею 111 Кримінального кодексу (держзрада). Під час обшуків правоохоронці виявили засоби зв'язку, комп'ютерну техніку, флеш-носії та накопичувачі. СБУ вважає, що дані на них підтверджують злочинну діяльність фігуранта.

Зазначимо, що у знайдених нібито у фігуранта файлах, зокрема, було виявлено дані про організацію акції протесту проти війни з Росією 28 січня (така акція справді відбулася під Верховною Радою, але була нечисленною), автопробіг проти високих цін на пальне з вимогою відставки голови НАК "Нафтогаз України" Юрія Вітренко, а також мітинг проти "політики війни країн Європейського Союзу, які виділили Україні озброєння для "війни з Росією", що планувався на 21 лютого.

Викриття діяльності підозрюваного проводили співробітники департаменту захисту національної державності та слідчі СБУ за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора.