СРСР у 1991 році обіцяли нерозширення НАТО на схід - ЗМІ

горбачов ссср
Президент СРСР Михайло Горбачов. Фото з відкритих джерел

У Британському національному архіві виявили архівний документ, у якому зафіксовано обіцянку, що НАТО не розширюватиметься на схід. Про це повідомляє німецьке видання Der Spiegel.

Тему безпеки в Центральній та Східній Європі обговорювали на зустрічі представників міністерств закордонних справ США, Великобританії, Франції та Німеччини, що відбулася у Бонні 6 березня 1991 року.

Тоді політики в країнах соцблоку вже сигналізували західним країнам про бажання вступити до НАТО. Але, за даними Der Spiegel, з протоколу зустрічі випливає, що США, Великобританія, Німеччина та Франція погодилися з тим, що членство в НАТО східноєвропейців буде "неприйнятним".

Представник МЗС ФРН Юрген Хробог заявив: "Ми не можемо запропонувати Польщі та іншим членство в НАТО". Цю позицію він узгодив із федеральним канцлером Гельмутом Колем та міністром закордонних справ Хансом-Дітріхом Геншером.

"Ми дали зрозуміти Радянському Союзу - на переговорах 2 плюс 4, а також на інших переговорах, - що ми не маємо наміру отримувати вигоду від виведення радянських військ зі Східної Європи... НАТО не повинно розширюватися на схід ні формально, ні неофіційно", - сказав представник США Раймонд Зайц.

Для зміцнення стабільності та безпеки Центральної та Східної Європи учасники зустрічі збиралися використовувати двосторонні угоди з країнами регіону та співпрацю в рамках Наради з безпеки та співробітництва в Європі (НБСЄ).

При цьому Росія також не виконує взятих зобов'язань, зокрема, про незмінність існуючих у Європі державних кордонів.

Нагадаємо, РФ наполягає на відмові від подальшого розширення НАТО, а також про повернення військових потенціалів, у тому числі ударних, та інфраструктури Північноатлантичного альянсу до стану на 1997 рік.

У НАТО при цьому категорично відмовляються надати гарантії невступу України, наполягаючи на праві будь-якої країни приєднатися до альянсу. Крім того, НАТО прямо відмовилося вивести свої сили з Болгарії та Румунії, як того хоче РФ.