У Білорусі порушили кримінальну справу проти мера Дніпра Філатова: йому загрожує до 10 років позбавлення волі

У Білорусі порушили кримінальну справу проти мера Дніпра Філатова: йому загрожує до 10 років позбавлення волі
Борис Філатов. Фото: Facebook мера Дніпра

Генеральна прокуратура Білорусі порушила кримінальну справу стосовно мера Дніпра Бориса Філатова. Причиною цього стало розміщення біля будівлі мерії міста опозиційного біло-червоно-білого прапора РБ.

Про це повідомила пресслужба Генпрокуратури Білорусі. Слідство інкримінує Філатову "розпалювання національної ворожнечі".

"Поглумивши історичну та культурну реліквію, він тим самим принизив національну честь і гідність білорусів. Це явно шкодить тісним і дружнім зв'язкам наших народів, свідчить про небажання вести конструктивний діалог", - вважають у Генпрокуратурі РБ.

Прокуратура кваліфікувала дії Філатова за ч.2 ст.130 Кримінального кодексу Республіки Білорусь (розпалювання расової, національної, релігійної чи іншої соціальної ворожнечі чи ворожнечі). Ця стаття передбачає від 3 до 10 років ув'язнення.

Кримінальну справу вже направили до слідчого комітету Білорусі для організації попереднього розслідування.

Що сталося між Білоруссю та Філатовим

9 лютого мер Дніпра повідомив, що прапор білоруської громади навпроти мерії замінили на біло-червоно-білий.

"Дніпро розлучилося з образом існуючого політичного режиму Білорусі на користь символу її національного руху зі столітньою історією", - пояснив тоді своє рішення градоначальник.

Влада у Дніпрі замінила прапор Білорусі біля мерії на біло-червоно-білий. Фото: Facebook Філатова

Після цього посольство Білорусі в Україні надіслало до Міністерства закордонних справ України ноту із рішучим протестом у зв'язку із заміною її прапора біля мерії Дніпра.

У посольстві заявили, що таке рішення влади Дніпра нібито "порушує норми міжнародних відносин, прийняті у цивілізованому світі", дипломатичній та протокольній практиці.

У відповідь Філатов пояснив, що українці живуть у вільній країні і мають право висловлювати свою думку і змінювати прапор на такий, який вважають за потрібне. На порушену проти нього кримінальну справу мер ще не відповів.

Нагадаємо, подібний інцидент раніше стався у травні 2021 року в Ризі під час проведення Чемпіонату світу з хокею. На одній із центральних площ латвійської столиці біля готелю, де були вивішені прапори країн-учасниць чемпіонату та серед інших проживала білоруська хокейна команда, міністр закордонних справ Латвії Едгар Рінкевич та мер Риги Мартінш Стакіс публічно поміняли офіційний червоно-зелений прапор Білорусі. білий. Після цього Білорусь та Латвія взаємно вислали дипломатів.