Власникам придністровських авто дали два місяці на їхнє вивезення з України

Фото: Sputnik Молдова
Фото: Sputnik Молдова

В Україні запрацювала заборона на в'їзд автомобілів із номерними знаками невизнаної Придністровської Молдавської Республіки, проте вони можуть перебувати на території України з можливістю виїзду назад, яка діятиме протягом трохи більше двох місяців.

Як йдеться у повідомленні адміністрації Держприкордонслужби України, Кабінет міністрів доручив їй пропускати такий транспорт на виїзд з України на територію Молдови (тобто, зокрема, на територію під контролем ПМР) з 24 січня по 1 квітня.

У свою чергу можливість повернення таких авто транзитом через Україну діятиме лише місяць — з 24 січня по 24 лютого.

"Заборона на в'їзд в Україну з Республіки Молдова та виїзд таких транспортних засобів з України в інші, крім Республіки Молдова, країни, а також дозвіл на допуск до міжнародного руху транспортних засобів Республіки Молдова з так званими "нейтральними номерами" та стікером MD залишаються незмінними", — йдеться у повідомленні.

Зазначимо, що автомобілі на придністровських номерах пускають Росія та Білорусь, а також визнані Росією та самою ПМР інші самопроголошені республіки – Абхазія та Південна Осетія, територію яких Україна та майже всі інші країни світу визнають частиною Грузії (остання офіційно вважає їх територіями, окупованими російськими військами). Також на них дозволялося їздити і по підконтрольній центральній владі території Молдови.

Таким чином, відтепер придністровські автомобілі де-факто більше не можуть виїжджати за межі Молдови, оскільки сухопутного кордону у Придністров'я із зазначеними країнами немає.

Нагадаємо, що раніше Україна неодноразово відкладала заборону на в'їзд машин на придністровських номерах, причому робила це на прохання Молдови.

Так, новий режим пропуску придністровських автомобілів спочатку збиралися запровадити з 1 квітня 2020 року, але перенесли цю дату на 15 січня 2021 року. Згодом Україна та Молдова домовилися про повторне відстрочення – до 1 вересня 2021 року, а потім до 10 січня 2022 року.

Спочатку ж у тестовому режимі він запрацював з 10 січня 2020 року, проте вже через 10 днів був скасований, оскільки у відповідь фактична влада ПМР заявила про намір з 24 січня заборонити перетин молдовсько-українського кордону на придністровській ділянці машин з молдавськими номерами.

При цьому з вересня 2018 року Молдова почала видавати нейтральні автомобільні номери та наклейки на склі MD після відповідної реєстрації авто у спецпунктах у Тирасполі та Рибниці.

Зазначимо, що у ПМР діє власна система реєстрації авто: на номерах, що видаються там, зображено червоно-зелено-червоний триколор без літерного позначення країни. Номери мають територіальну прив'язку, що позначається однією літерою (на відміну від молдавських номерів, які до скасування регіональної прив'язки випускалися з дволітерними кодами районів). Усього таких варіацій сім, що відповідає п'яти районам Придністров'я та двом містам республіканського значення (Тирасполь та Бендери).