Житло для переселенців: ще 150 сімей ВПО отримають кредити на купівлю квартир

Відбір учасників проведено за допомогою генератора випадкових чисел із застосуванням програмного забезпечення
Фото: Depositphotos

Власне житло завдяки програмі “Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб” (ВПО) отримали понад 240 сімей, які переїхали з окупованих територій України.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Про це повідомив міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов. За його словами, 12 січня Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву провів шостий етап відбору учасників цього проєкту.

Таким чином, чергові 150 сімей-переможців зможуть отримати пільгові кредити для придбання власного житла.

"Сім'ї з числа внутрішньо переміщених осіб повинні отримувати підтримку держави, у тому числі через пільгові кредити на купівлю житла. Одне з джерел такої підтримки – Держмолодьжитло. Фонд уже видав кредити понад 200 українських сімей і продовжує реалізовувати наступні етапи проєкту, це дуже важливо", – наголосив міністр.

Відбір учасників проведено за допомогою генератора випадкових чисел із застосуванням програмного забезпечення, запропонованого Імплементаційним консультантом (IPC GmbH), узгодженого Банком KfW та відповідного до вимог законодавства щодо захисту персональних даних.

Для участі у програмі громадянин повинен особисто подати заяву про намір отримати кредит у регіональне управління Держмолжитла або в електронній формі через портал державних послуг "Дія".

Раніше Чернишов заявляв, що держава створює інструменти, щоби внутрішньо переміщені особи могли придбати житло на вигідних умовах.

Проєкт виконується у рамках Угоди про фінансову співпрацю між Кабінетом міністрів України та урядом Федеративної Республіки Німеччина. Для його фінансування уряд Німеччини через Банк KfW надав грант у 25,5 млн євро.

За умовами програми, кредити ВПО надаватимуться на строк до 20 років під 3% річних, виходячи з нормативної площі житла (21 квадратний метр загальної площі на людину та додатково 10,5 квадратних метрів на сім'ю).

Об'єктами кредитування можуть бути квартири у багатоквартирному житловому будинку або одноквартирний житловий будинок, прийняті в експлуатацію не більше ніж 35 років тому або реконструйовані не більше ніж 25 років тому.

Раніше президент Володимир Зеленський заявив про підготовку проєкту будівництва житла із сонячними панелями для внутрішньо переміщених осіб у співпраці з Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України".

Нагадаємо, 4 лютого 2021 року Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт, яким має намір звільнити внутрішньо переміщених осіб від негативних наслідків невиконання ними грошових зобов'язань, скасувавши їм нарахування пені за кредитними боргами.

Джерело фото: Depositphotos