Австралійський мільярдер подав до суду на Facebook

Австралійський мільярдер подав до суду на Facebook
Австралійський мільярдер подав до суду на Facebook

Австралійський мільярдер, металургійний магнат, найбагатший австралієць та голова компанії Fortescue Metals Group Ендрю Форрест подав до суду на компанію Meta, якій належить соцмережа Facebook. Він стверджує, що компанія порушує закони щодо боротьби з відмиванням грошей, а її платформа використовується для обману австралійців.

Про це пише Reuters.

Претензії Ендрю Форреста полягають у тому, що у Facebook поширюється реклама шахрайських сайтів із продажу криптовалюти, що містить фотографію мільярдера.

У позові, поданому до магістратського суду Західної Австралії, стверджується, що соціальній мережі "не вдалося створити засоби контролю або корпоративну культуру, щоб запобігти використанню своїх систем для скоєння злочинів".

Також, за твердженням мільярдера, Facebook не зробив жодних зусиль для обмеження шахрайської реклами.

Відомий металург стверджує, що компанія порушила закони про боротьбу з відмиванням грошей, а її платформа використовується для шахрайства щодо австралійців.

"Facebook виявив злочинну необережність, не вживши достатніх заходів, щоб зупинити злочинців від використання його соціальної медіаплатформи для розсилки шахрайської реклами з метою обману австралійських користувачів", — йдеться у позові.

Зазначається, що Ендрю Форрест зробив кілька запитів із проханням у Facebook, у тому числі у відкритому листі головному виконавчому директору Марку Цукербергу у листопаді 2019 року. Однак соціальна мережа не зробила жодних зусиль для обмеження шахрайської реклами.

"Ми прагнемо не допустити появи таких людей на нашій платформі", — заявили у Facebook у відповідь на запити.

Згідно з позовом, рекламні оголошення, в яких використовувалося зображення Форреста та стверджувалося, що вони просувають криптовалютні інвестиційні схеми, з'явилися у Facebook із березня 2019 року.

"Ця дія робиться від імені тих звичайних австралійців — мам і тат, бабусь і дідусів, які все життя працюють, щоб зібрати свої заощадження, щоб ці заощадження не виманювалися шахраями", — йдеться в заяві Форреста.

Відповідно до австралійського законодавства, приватне переслідування іноземної корпорації за передбачувані злочини, передбачені кримінальним кодексом Співдружності, потребує згоди генерального прокурора країни.

"Генеральний прокурор дала згоду на порушення приватної справи проти Facebook у зв'язку з передбачуваними злочинами за підрозділом 400.7(2) кримінального кодексу", — сказав Стівен Льюїс, директор юридичної фірми Mark O'Brien Legal, яка представлятиме інтереси Форреста у цій справі.

В агентстві уточнили, що якщо Facebook буде визнано винним, йому загрожує максимальний штраф у розмірі 126 тисяч австралійських доларів за кожним із трьох звинувачень.

Зазначимо, до Верховного суду округу Аламеда штату Каліфорнія було подано позов до компанії Meta. Її хочуть притягнути до відповідальності за співучасть у змові двох чоловіків, яких звинувачують у вбивстві. Нібито їм у цьому допомогла соціальна мережа Facebook, якою володіє Meta.