Грип близько: які вакцини проти нього є, де їх дістати та за якою ціною

Грип близько: які вакцини проти нього є, де їх дістати та за якою ціною

В Україні вже можна зробити щеплення проти грипу: у приватних клініках за 600-1000 грн, але якщо купувати вакцину самостійно, вийде дешевше — 300-350 грн

Поки що загроза спалаху штаму коронавірусу "Дельта" зростає, інша небезпека теж не спить — сезон грипу вже стартував. Хоча в Україні ще не зафіксували жодного підтвердженого випадку грипу, захворюваність на гострі респіраторні вірусні захворювання зростає з кожним днем.

Наприкінці вересня в країні вже було близько 200 тисяч українців , які заразилися ГРВІ, а наприклад, у Києві за останній тиждень хворих стало майже на 11% більше, ніж тижнем раніше. Розповідаємо, які види грипу ходитимуть цього епідемічного сезону цього року, чим вони небезпечні, чи є в країні вакцини проти грипу і скільки вони коштують.

Які штами грипу циркулюватимуть в Україні

За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров'я, в нашій країні циркулюватимуть ті ж чотири штами, що й минулого року — віруси типу A: Victoria (H1N1) та Cambodia (H3N2) , а також типу B: Washington (B/Victoria) та Phuket ( B/Yamagata) . Саме вони й увійшли до складу чотиривалентних вакцин, які використовуватимуть в Україні.

Які симптоми у цих видів грипу і чим вони небезпечні

Оскільки штами вже нещодавно з'являлися в Україні, теоретично загалом українці мають перенести цей сезон легше. Але треба враховувати, що віруси типу А досить агресивні, які можливі ускладнення — запалення мозку та її оболонок мозку — можуть призводити навіть до смерті.

Симптоми у зазначених типів грипу збігаються: у хворих може хворіти горло, голова, м'язи та суглоби, спостерігатися озноб та підвищення температури тіла до 40 градусів. Часто зустрічається нежить та кашель. При зараженні "Вікторією" та "Камбоджею" також може нудити, болять очі, окремі хворі страждають від діареї.

Кому грип загрожує насамперед

До групи ризику захворювання на грип входять зовсім маленькі — діти до п'яти років — і люди похилого віку старші 60-ти. Також захворювання особливо небезпечне для вагітних жінок, людей із хронічними захворюваннями (наприклад, діабетом) або надмірною вагою.

Коли медики чекають на пік спалаху грипу в країні

За словами голови комітету ВР з питань охорони здоров'я Михайла Радуцького, пік епідемічного сезону грипу експерти прогнозують раніше, ніж звичайно — вже у жовтні-листопаді цього року .

Які вакцини є в Україні

В Україні продаватимуться вакцини трьох виробників: GC FLU/ "Джисі флю" (Південна Корея), Vaxigrip/ "Ваксігрип" (Франція) та Influvac/ "Інфлювак" (Нідерланди). З кінця вересня препарати проходять перевірку у Держслужбі з лікарських засобів. Радуцький раніше повідомляв, що корейський препарат уже пройшов контроль якості та доступний в аптеках та лікарнях. А ось дві інші вакцини мали отримати дозвіл на поширення на початку цього тижня.

Загалом, за словами головного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, в країну мають доставити трохи більше одного мільйона доз препаратів. Крім того, на початку 2022 року на ринку може з'явитися майже своя вакцина від грипу — українські фармкомпанії ведуть переговори щодо локалізації виробництва окремих вакцин на нашій території.

Чи можна отримати щеплення від грипу безкоштовно

На жаль немає. Вакцинація від грипу не входить до календаря обов'язкових щеплень, а тому держава не закуповує препарат для своїх громадян . У той же час на безплатне щеплення все ж таки можуть розраховувати ті, хто конактує з великою кількістю людей, а тому перебувають у групах ризику — це лікарі, поліцейські, прикордонники та вчителі.

Щоб купити вакцину для цих категорій, Кабмін планує перерозподілити 1,2 млн доларів. Також МОЗ домовляється про постачання 30 тисяч доз як гуманітарну допомогу в рамках ініціативи PIVI для вакцинації принаймні тих медиків, які працюють у COVID-лікарнях. Вакцину від грипу можуть купувати і місцеві органи влади для своїх медпрацівників за спрощеним механізмом закупівлі.

Скільки коштує щепитися від грипу і де можна купити вакцину

Вже зараз охочі можуть зробити щеплення від грипу платно в приватних клініках. Delo.ua обдзвонили кілька київських клінік і з'ясували, що майже всі пропонують щеплення "Джисі флю" або "Ваксігрип". Щеплення першою вакциною коштуватиме приблизно 640-750 грн , другий дорожче — 800-1000 грн . У вартість приватні лікарні включають не лише саме щеплення, а й консультацію терапевта.

Також кожен може самостійно купити вакцину в аптеці, принести її своєму сімейному лікарю та щепитися у нього. Однак необхідно дотримуватися холодового ланцюга, тому разом із препаратом потрібно придбати і термобокс, а лікаря про свій візит краще попередити заздалегідь. В аптеках поки що цього товару не густо, але він є: "Джисі флю" коштує близько 300 грн - подивитися, в яких аптеках він є, можна тут . А ось "Ваксігрип" є поки що тільки в одній аптеці на весь Київ за ціною 350 грн . "Інфлювак" на момент виходу статті поки що на ринку не було.

Коли найкраще робити щеплення від грипу

Враховуючи, що антитіла проти грипу виробляються приблизно через два тижні після відповідного щеплення, медики радять вакцинуватися вже зараз — щоб встигнути до очікуваного спалаху захворюваністю у листопаді. У той же час епідемічний сезон триває майже до травня, тому щеплення від грипу можна зробити і пізніше.

Минулого року писали про дефіцит вакцин від грипу, а що цього?

Незважаючи на те, що у листопаді-грудні минулого року з'являлися новини про нестачу вакцин проти грипу, весь обсяг доставлених в Україну препаратів так і не було використано . У країну привезли щонайменше 665 тисяч доз, але прищепилися лише 191 тисяча осіб (0,5% від населення). Приблизно така сама ситуація була й у 2019-му: тоді поставили 500 тисяч доз, але вакцинувалися лише 238 тисяч осіб (0,6%).

Швидше за все, анонсований мільйон доз повністю не використовують і цього разу, тому теоретично вакцин має вистачити всім . Водночас, треба розуміти, що препарат доставляють в Україну партіями, а тому коли попит різко підвищується — а таке буває якраз у листопаді-грудні — вакцин може тимчасово не бути в наявності.

Як поєднати вакцинацію від коронавірусу з щепленням від грипу

За словами заввідділу організації епіднагляду ЦОЗ Оксани Кошалко, між ін'єкціями вакцини від грипу та від COVID-19 має пройти приблизно два тижні. При цьому необхідно обов'язково обговорити інтервал між щепленням зі своїм сімейним лікарем.

Марія Пирогова, спеціально для Delo.ua