Лише 5% українців накопичують гроші на пенсію, а чверть відкладає просто "про всяк випадок" — дослідження

Лише 5% українців накопичують гроші на пенсію, а чверть відкладає просто "про всяк випадок" — дослідження
Фото: Sasun Bughdaryan / Unsplash

Більшості українців не вдається відкладати гроші взагалі, а з тих, хто все ж таки накопичує, лише 5% роблять це заради комфортного життя на пенсії. Такого висновку дійшли аналітики порталу пошуку роботи Work.ua, які опитали в лютому 2022 року користувачів свого сайту. Розповідаємо докладніше, що заважає громадянам заощаджувати кошти і на що збирають ті, у кого це виходить.

Скільки українців відкладають гроші

У 54% опитаних немає заощаджень взагалі, але 19% все ж таки зізналися, що накопичень їм вистачило б на місяць, ще 15% мають накопичення на 2-4 місяці, а 11% — на півроку чи більше.

На запитання відповіли 11 889 людей
Чому збирати не виходить

Тут все просто — в багатьох надто малі прибутки. Про це повідомили 68% респондентів. Кожному десятому нічого не заважає, а ось 9% опитаних не роблять цього через виплати за кредитом. Ще 6% просто не контролюють витрати та роблять спонтанні покупки. Не знають, як відкладати гроші чи не мають мотивації, 3 та 2% відповідно.

На запитання відповіли 2756 людей
Чи хвилює громадян відсутність заощаджень

Так, багато хто через це тривожиться — принаймні так говорять 87% опитаних. Але 9% вважають, що в разі чого щось вигадають, а 3% зовсім не турбує відсутність заощаджень.

У якому віці у нас починають заощаджувати

Найчастіше про заощадження замислюються у 18-21 рік: у цьому віці почали накопичувати 45% респондентів. У 22-25 років відкладати гроші почали 20%, 14% — у 26-30 років, 11% — у 31-39 років. Найменше людей починає накопичувати після 40 — 5%, і після 50 років — 4%.

На що відкладають українці

Більшість (26%) накопичує гроші без мети, просто "про всяк випадок". Трохи менше відкладають на квартиру – 18%, на побутову техніку – 17%. Кожен десятий заощаджує кошти заради подорожей і приблизно стільки ж на навчання дітей. Ще 8% збирають на машину, а 7% – на власне навчання. Лише 5% відкладають на пенсію.

На запитання відповіли 5075 людей

Нагадаємо, раніше у Мінсоцполітики запропонували Кабінету міністрів підтримати ініціативу щодо запровадження накопичувальних пенсій на всіх підприємствах із часткою держави у статутних фондах понад 50%. У міністерстві пропонують держпідприємствам забезпечити не менше 50% своїх працівників відрахуваннями 2% від їхніх зарплат до недержавних пенсійних фондів.