Мінсоцполітики планує запровадити на держпідприємствах накопичувальні пенсії

Мінсоцполітики планує запровадити на держпідприємствах накопичувальні пенсії
Держпідприємствам забезпечити не менше 50% своїх працівників відрахуваннями 2% від їхніх зарплат до недержавних пенсійних фондів

Міністерство соціальної політики пропонує Кабінету міністрів підтримати ініціативу щодо запровадження накопичувальних пенсій на всіх підприємствах із часткою держави у статутних фондах понад 50%.

Відповідний лист Мінсоцполітики надіслав прем'єр-міністрові Денису Шмигалю, передає LIGA.net.

У міністерстві пропонують держпідприємствам забезпечити не менше 50% своїх працівників відрахуваннями 2% від їхніх зарплат до недержавних пенсійних фондів.

Таким чином, підприємства мають включити до своїх фінансових планів на 2023 рік витрати на сплату таких пенсійних внесків.

"Реалізацією такої ініціативи для працівників підприємств державного сектора економіки буде забезпечено додаткове джерело доходу при виході на пенсію завдяки пенсійним коштам, накопиченим на їхніх індивідуальних пенсійних рахунках", – йдеться у листі.

У Мінсоцполітики вважають, що ініціатива сприятиме розвитку накопичувального пенсійного забезпечення в цілому, збільшенню чисельності внутрішніх інституційних інвесторів із довгостроковим прогнозованим інвестиційним ресурсом для економічного зростання України.

Введення накопичувальних пенсій на держпідприємствах планується проводити у рамках реформування системи корпоративного управління.

У грудні минулого року Кабмін затвердив експериментальну програму із запровадження накопичувальних пенсій на держпідприємствах. У ній беруть участь ті компанії, які будуть продані приватному інвестору за програмою великої приватизації.

Роком раніше Мінсоцполітики виступало з ініціативою випробувати накопичувальну систему на підприємствах із шкідливими умовами праці.

Нагадаємо, у жовтні Міністерство соціальної політики запропонувало ввести добровільні внески на загальнообов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення власним коштом та заохочувати це робити через 100%-ний бонус від держави в рамках 1% від заробітної плати на старті роботи накопичувальної системи.