На ВДНГ почали зносити павільйон, де проводили "Кураж": збудують Президентський університет

На ВДНГ почали зносити павільйон, де проводили "Кураж": збудують Президентський університет
На ВДНГ почали зносити павільйон, де проводили "Кураж": збудують Президентський університет

На ВДНГ у Києві почали руйнувати павільйон №19, де проводили благодійний міський фестиваль "Кураж". На цьому місці має з'явитися одна із будівель Президентського університету.

Про це повідомила засновниця "Куражу" Олена Гудкова.

"На початку літа ми випадково дізналися, що нам не продовжать контракт на ВДНГ, тому що на цьому місці будуватимуть Президентський Університет (і щось мені підказує, що ВП чудово знав "Кураж" і що буде далі). Ніхто не приходив із наміром, не питав, що і як за собою це спричинить, які втрати на нас чекають — просто нафіг і все", — написала Олена Гудкова.

За її словами, команду намагалися умовити переїхати до першого павільйону.

"Але навіть якби ми вирізали і вставили всі покращення, що зробили в павільйоні 19 на 6 млн гривень за три роки крім оплати оренди, ми все одно й близько не наблизилися б до того, що мали вже. Крім цієї пропозиції ми не отримали пропозиції ані допомоги, ані компенсації вкладень, ані варіантів адекватного переміщення цілком значущої соціальної, культурної міської події", — заявила Гудкова.

Вона виділила для себе два принципові питання: компенсація 1 млн гривень за встановлений командою у 2021 році на гроші благодійників абсолютного нового ліфта "Отіс", щоб цього ж дня передати ці гроші на благодійність, як справедливу плату за закриття працюючого бізнесу.

"Загалом, у спробах випросити цей нещасний мільйон я ходила кабінетами з Банкової на ВДНГ і назад, паралельно просила про збереження та реконструкцію приголомшливого зразка пострадянського модернізму 1978 року, який міг би стати залом, бібліотекою, атріумом або лекторієм для нового університету, зберігши наш культурний код та історію. Тому що у киян вже виразка від того, що Київ став схожим на смітник, у якому на один новий архітектурний об'єкт 10 зруйнованих історичних будівель заради офісів та ТЦ", — зазначила Гудкова.

За її словами, про те, що будівлю почали зносити, вона дізналася випадково із соціальних мереж і сьогодні вранці приїжджала "попрощатися" із будинком.

"Як би високо ти не літав, завжди можна знайти час на те, щоб поважати один одного, повідомити, знайти компроміс і бути командою всередині своєї країни. Це і є ваше ставлення до бізнесу та підприємництва в Україні. Все ясно, зрозуміло, дякую. Не знаю, де зараз знайти сили взагалі в цій країні ще щось робити", — наголосила Гудкова.

Зазначимо, "Кураж", відомий раніше як "Кураж Базар", – міська подія, створена у 2014 році Оленою Гудковою. Захід проходить раз на місяць у вихідні з вечірками, благодійними маркетами, виставками, лекціями, майстер-класами, перформансами та розвагами.

Першу подію провели влітку 2014 року під назвою The New Old на Воздвиженці у форматі благодійної барахолки. Тоді її відвідали понад 8000 людей, а на благодійність зібрали понад 100 тисяч гривень. До 2018 року подія проходила на Арт-заводі Платформа, після чого переїхала на ВДНГ. За час свого перебування там команда "Кураж" обладнала в павільйоні ліфт для маломобільних груп населення, відремонтувала дах, труби та інше.

Зазначимо, реалізація проекту Президентського університету на території національного комплексу ВДНГ у Києві, починаючи з підготовки документації, триватиме три роки та коштуватиме 7,2 млрд грн.