Систему дипломування моряків повністю диджиталізують та захистять від корупції — Мінінфраструктури

Систему дипломування моряків повністю диджиталізують та захистять від корупції - Мінінфраструктури
Україна нарешті починає процес приєднання до міжнародних конвенцій та зменшує бюрократичний тиск на моряків

Система дипломування моряків, яка тривалий час слугувала джерелом корупційних доходів для чиновників Державної служби морського та річкового транспорту України та Інспекції з підготовки та дипломування моряків, буде кардинально трансформована та приведена до міжнародних норм сертифікації.

Про це заявив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Він нагадав, що корупційну схему з використанням бази даних моряків СБУ викрила влітку минулого року. Тоді з'ясувалося, що організатори схеми, заволодівши реєстром моряків, вимагали від них проходження переатестації від $3000 до $8000.

Щорічний обсяг корупційних оборотів оцінювався у розмірі 150 мільйонів доларів. Схема існувала щонайменше п'ять років.

Коли у серпні минулого року СБУ виявила дата-центр, у якому зловмисники зберігали дані моряків, виявилося, що у такому вигляді використати базу більше неможливо.

МІУ, Мінцифри та проєкт USAID / UK aid "Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS" зайнялися відновленням реєстру та створенням нового інформаційного продукту.

Як розповів Кубраков, у листопаді 2021 року вже відновлено функціонування ключових інформаційних систем, а минулого тижня було оголошено тендер на розробку першої черги модуля дипломування моряків та створення окремого сервісу для моряків на порталі "Дія".

Поки вестиметься робота зі створення нових сервісів, термін дії раніше виданих документів моряків було продовжено до липня 2022 року.

Паралельно проводиться експеримент із тестування моряків на базі міжнародної системи Crew Evaluation System 6.0. У майбутньому планується поступове переведення тестування всіх моряків на цю систему.

Міністр також нагадав, що Верховна Рада вже скасувала обов'язкову періодичну атестацію моряків, які мають безперервний стаж роботи на судах. Про відміну цієї норми просили самі моряки.

"Україна нарешті починає процес приєднання до міжнародних конвенцій та зменшує бюрократичний тиск на моряків. Наш план — максимально оцифрувати державні послуги для моряків, вивести їх на якісно новий рівень та мінімізувати корупційні ризики", — наголосив Кубраков.