Соцопитування: українці купували б легальні цигарки замість нелегальних, якби вони були дешевшими

Соцопитування: українці купували б легальні цигарки замість нелегальних, якби вони були дешевшими
Фото: Pixabay

Соціологічна компанія Info Sapiens провела опитування щодо нелегального ринку сигарет.

 

На думку 78% курців, якби ціна легальних та нелегальних сигарет була однакова, вони віддали б перевагу легальним сигаретам.

Ще 7% сказали, що купують лише легальні цигарки. Загалом лише 4% сказали, що купили б нелегальні сигарети за тією самою ціною, що й легальні, якби вони продавалися у зручному місці.

При цьому 39% курців не впевнені, що матимуть змогу відрізнити нелегальні сигарети від легальних.

8% курців та 6% населення вважають, що держава докладає достатньо зусиль для боротьби з нелегальними цигарками. Абсолютна більшість як курців (73%), так і населення (78%) вважають, що зусиль держави недостатньо або їх немає взагалі.

Згідно з результатами дослідження, 56% курців бачили нелегальні цигарки у продажу: 27% – раз на тиждень або частіше, 7% – кілька разів на місяць, 18%  рідше, ніж раз на місяць і ще 4% бачили, але не уточнили частоту.

87% курців вважають, що свідомо купують нелегальні сигарети через те, що вони дешевші, 7% вважають причиною те, що вони продаються в зручних місцях, і ще 7% те, що вони кращі за якістю.

"Курці дещо рідше визнають проблеми, які породжує нелегальний ринок цигарок, ніж некурці. Так, на думку населення України, основними проблемами, що породжують нелегальний ринок цигарок, є залучення молоді до куріння через їхню доступність та дешевизну (38% громадян відзначили цю проблему)., тоді як серед курців лише 28%), невідомий вплив на здоров'я населення через сумнівну якість (34% та 29% відповідно) та втрати надходжень до бюджету (32% та 33%  тут думки курців та некурців співпали). Також 24 % громадян загалом та 26% курців вважають нелегальні цигарки найважливішим джерелом фінансування організованої злочинності”,  повідомляють соціологи.

Абсолютна більшість курців – 77% – вважають, що державі, легальному бізнесу, суспільству потрібно боротися із нелегальним ринком цигарок. Серед некурців ця частка становить 91%, серед населення – 87%.

"Якщо населення найчастіше вважає, що для боротьби з нелегальним ринком сигарет потрібна більш ефективна робота правоохоронних органів (40%), то курці найчастіше вважають, що потрібне припинення зростання цін на сигарети (49%)",  такого висновку дійшли в Info Sapiens.

Нагадаємо, у грудні Верховна Рада ухвалила законопроєкт №4358 “Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну”.