У Мінцифри назвали фейком злив особистих даних українців із "Дії" та анонсували запуск послуги "єЗахіст"

У Мінцифри назвали фейком злив особистих даних українців із "Дії" та анонсували запуск послуги "єЗахіст"
У Мінцифри назвали фейком злив особистих даних українців із "Дії" та анонсували запуск послуги "єЗахіст"

У Міністерстві цифрової трансформації України відреагували на інформацію щодо продажу особистих даних українців із додатку "Дія". Відомство запевняє, що це все брехня, неправда, провокація та "продовження гібридної війни". Також Мінцифри найближчим часом запустить послугу "єЗахіст" у додатку "Дія".

Про це повідомляє прес-служба Мінцифри.

"Основна мета ворога - підірвати довіру до влади фейками про вразливість критичної інформаційної інфраструктури та "зливу" даних українців", - йдеться у повідомленні.

У міністерстві кажуть, що в інтернеті постійно з'являються оголошення про продаж даних, які нібито отримані під час кібератаки 14 січня.

"Такі оголошення мають на меті не лише залякати суспільство. А ще дестабілізувати ситуацію в Україні, зупинивши роботу державного сектора", - вважають у відомстві.

Мінцифри запевняє, що все під контролем і жодного витоку даних немає.

"Всі персональні дані знаходяться під надійним захистом у держреєстрах. А оголошення про можливість купити дані, отримані після злому 14 січня, є аферою: шахраї продають старі дані, скомплектовані з багатьох джерел, злитих до 2019 року", - повідомили у відомстві.

У свою чергу, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив , що відомство робить все для того, щоб користувачі сервісів Мінцифри були в безпеці.

"Ми прийняли рішення запустити найближчим часом послугу "єЗахіст" у додатку "Дія", де кожен українець зможе дізнатися про базові правила кібербезпеки, в яких реєстрах є інформація про них. Наступним кроком буде запуск сервісу, де кожному українцеві буде надходити повідомлення, коли чиновник перевіряє ваші дані у реєстрі", - наголосив Федоров.

Зазначимо, у мережі з'явилася інформація про те, що невідомий зловмисних виставив у мережі персональні дані мільйонів українців, які, за його словами, отримали з державного сервісу "Дія". Оголошення було опубліковано на форумі RaidForums.

Автор стверджує, що база даних містить персональну інформацію 2,6 мільйона людей. Користувач форуму готовий продати всю базу даних за $15 тисяч.

Нагадаємо, у ніч з 13 на 14 січня хакери атакували низку сайтів українських міністерств. Внаслідок цього перестали працювати веб-сторінки Міносвіти, МЗС, ДСНС, Кабміну, а також портал "Дія".

Міністерство цифрової трансформації офіційно заявило , що "всі докази вказують на те, що за найбільшою за 4 роки кібератакою на сайти українських держструктур стоїть Росія".