В Оттаві ввели режим НС через протести антивакцинаторів

Мер столиці Канади Оттави Джим Вотсон оголосив надзвичайний стан, оскільки поліція намагається впоратися з протестами проти обов'язкової вакцинації та обмежень у зв'язку з пандемією коронавірусу. Про це повідомляє Bloomberg.

За заявою мера, гучні демонстрації становлять "серйозну небезпеку та загрозу для безпеки мешканців". Сотні вантажівок продовжують займати центр міста біля парламенту Канади, і немає жодних ознак того, що протестувальники планують піти.

Причиною протестів стало те, що з 15 січня 2022 року далекобійники, які займаються перевезенням вантажів із США до Канади, мають бути вакциновані від коронавірусу, інакше після в'їзду в країну їм потрібно два тижні перебувати на самоізоляції. Водії вантажівок та їхні прихильники влаштували акцію протесту в Оттаві.

Протестувальники блокують вулиці вантажівками вулиці та розбили у столиці цілий табір. В акції беруть участь десятки тисяч людей.

За заявою поліцейської служби Оттави, семеро людей було заарештовано в рамках розслідування, пов'язаного з протестами. Відкрито понад 60 кримінальних розслідувань, в основному у справах про заподіяння пошкоджень, крадіжки, злочини на ґрунті ненависті та псування майна.

Акцію в центрі Оттави далекобійники розпочали 29 січня 2021 року. Декілька сотень вантажівок розташувалися на вулицях, що прилягають до Парламентського пагорба, де знаходиться комплекс урядових будівель, тисячі машин стоять на головних магістралях. Протестувальники вимагають скасування карантину для нещеплених далекобійників та відмови від інших антиковідних обмежень.

Прем'єр-міністр країни Джастін Трюдо залишив столичну резиденцію, оскільки у ній стало небезпечно. Багато підприємств у центрі Оттави закрилися через побоювання за працівників.

Протести почалися у відповідь на закони Канади і США, що набрали чинності в січні, що вимагають повної вакцинації далекобійників, що перетинають кордон. З того часу вони перетворилися на мітинг проти обмежень Covid у більш широкому розумінні.

При цьому протистояння з антивакцинаторами відбувається не лише на вулицях. Відомий канадський музикант Ніл Янг поставив стрімінговий сервіс Spotify ультиматум: або він, або антивакцинатори в екстремально популярному подкасті Джо Рогана, випуски якого публікує платформа.