В Україні період часу для лікування пацієнтів з Covid-19 скоротили вдвічі

В Україні період часу для лікування пацієнтів з Covid-19 скоротили вдвічі
В Україні в лютому очікується пік захворюваності на коронавірус

Період лікування пацієнтів, які захворіли на Covid-19, скоротили з 10 до 5 днів. Міністерство охорони здоров'я внесло відповідні зміни до наказу №722 "Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (Covid-19)".

Раніше пацієнти могли скласти повторний тест на коронавірус через 10 днів після отримання позитивного тесту або появи перших симптомів. Тепер повторне тестування на наявність в організмі вірусу можна проводити через 5 днів.

Крім того, самоізоляцію можна завершувати через 5 днів після її початку за відсутності симптомів коронавірусу.

У МОЗ зазначили, що раніше безсимптомним хворим необхідно було підтвердження ПЛР-методом. Тепер же, щоб підтвердити захворюваність на коронавірус, достатньо експрес-тесту на антиген і наявності контакту з хворим на коронавірус.

"Також змінами до наказу пріоритезували зусилля щодо відстеження контактів випадків Covid-19. В умовах червоного рівня епідемічної небезпеки тепер будуть відслідковуватися лише контакти високого ризику інфікування та тяжких наслідків захворювання", — додали у відомстві.

Уточнюємо, що до контактів високого ризику належать члени сім'ї інфікованого, а також людей, які входять до групи підвищеного ризику захворюваності. Крім того, люди, які перебувають у закритих приміщеннях з високим ступенем ризику захворюваності (лікарні, установи довгострокового догляду), також віднесуть до контактів високого ризику.

Зазначимо, що вакцинованих вважатимуть контактами низького ризику.

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко повідомив, що за прогнозами МОЗ, захворюваність Covid-19 в Україні може досягти піку протягом двох найближчих тижнів і вирости до 60 тисяч хворих на добу, а потім стабілізується.