В Україні вперше трансплантували печінку однорічній дитині

В Україні вперше трансплантували печінку однорічній дитині
Фото: Львівська міська рада

Вперше в Україні однорічній дитині трансплантували печінку від посмертного донора. Операція пройшла тиждень тому у Першому територіальному медичному об'єднанні Львова. Стан дитини стабільний.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Про це повідомляє Львівська міська рада.

Раніше дітям такого віку не проводили трансплантації органів від посмертного донора.

Пацієнтом став Артем із маленького села на Прикарпатті, якому 6 січня виповнився рік. Він народився з атрезією жовчних проток та вираженою печінковою недостатністю.

У серпні лікарі констатували, що врятувати дитину від смерті може лише трансплантація печінки.

Останні чотири місяці хлопчик жив у лікарні із 22-річною мамою Крістіною. 12 січня стало відомо, що у Вінниці в обласній клінічній психоневрологічній лікарні з'явився донор – 44-річний чоловік, у головному мозку якого розірвалася аневризма. Врятувати пацієнта лікарі не змогли, але сім'я чоловіка підписала згоду на вилучення органів, тим самим подарувавши Артему шанс на життя.

Печінка, яка поза тілом живе максимум 12 годин, із Вінниці до Львова доставив гелікоптер Нацполіції.

Для проведення операції на допомогу приїхала команда лікарів із київської лікарні "Феофанія", також залучався Національний інститут хірургії та трансплантології ім. Шалімова.

Лікарям спочатку довелося розділити донорську печінку, щоб узяти для маленького Артема лише її частину. Сама операція тривала близько 12 години.

"І нині, на сьому добу після трансплантації, можемо нарешті сказати: печінка працює, стан дитини стабільний. Хоча успішна операція — це лише половина шляху: попереду не менш складна його частина, бо виснажений хворобою організм дитини повинен адаптуватися до життя з новим органом", — кажуть лікарі.

Зазначимо, в Україні 12 липня 2021 року вперше було успішно проведено трансплантацію нирок двом дітям одночасно від посмертного донора, а ще одному дорослому пацієнту пересадили серце від того ж донора.