В Україні запроваджують щоденний моніторинг цін на соціально значущі товари

В Україні запроваджують щоденний моніторинг цін на соціально значущі товари
В Україні контролюватимуть зростання цін на соціально значущі продукти. Фото: ua.depositphotos.com

Під час воєнного стану Держнагляд проводитиме щоденний моніторинг цін на соціально значущі товари для заборони подорожчання продуктів. Це дозволить гарантувати їхню доступність для населення.

Про це повідомили у Державній службі України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів.

Список соціально значущих продуктів харчування та товарів сформували відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 6 березня 2022 року № 223.

Зокрема, Держнагляд проводитиме щоденний моніторинг цін на такі продукти харчування: борошно пшеничне; макаронні вироби; батон; хліб; гречана крупа; крупа вівсяна; свинина; яловичина; птах (тушки курячі); молоко; масло вершкове; сметана; яйця курячі; олія соняшникова; кристалічний цукор; капуста білокачанна; цибуля ріпчаста; буряк; морква; картопля.

Також контролюватимуть ціни на такі товари/продукти: етанол (розчин 96%); нестероїдні протизапальні лікарські засоби вітчизняні; антибактеріальні лікарські засоби вітчизняні.

Крім того, Держнагляд моніторитиме ціни на пальне: бензин (марки А-92, А-95); ДП; автогаз.

У Держпродспоживслужбі додали, що ситуацію із нестачею деяких продуктів в окремих регіонах врегулювали.

"Було налагоджено логістику в багатьох підприємствах, що покращило ситуацію з асортиментом товару, а також дозволило зменшити ціни на бакалійну групу товарів, хлібобулочні вироби, деяку молочну та м'ясну продукцію, а також на паливо", - резюмували в держслужбі.

Нагадаємо, на початку березня Кабінет міністрів ухвалив рішення, що дозволяє обласним військовим адміністраціям спільно з поліцією та держслужбою з лікарських засобів та контролю за наркотиками контролювати ціни на соціально значущі продукти харчування, ліки та паливо.

У свою чергу голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що необґрунтоване підвищення представниками бізнесу цін на деякі товари, а також на послуги з проживання та транспортування та на низку товарів є підставою для конфіскації їх майна.

Фото: ua.depositphotos.com