19-річний київський студент продавав дані понад 20 мільйонів людей

хакер
Хакер. Ілюстративне фото pixabay.com

Кіберполіцейські викрили студента, який заробляв на збуті конфіденційної інформації, зокрема, баз даних громадян України. Про це повідомляє департамент кіберполіції Національної поліції.

Правоохоронці вилучили бази даних із незаконного обігу.

"19-річний мешканець Києва, студент одного з вищих навчальних закладів, створив бот у месенджері для продажу конфіденційної та іншої інформації з обмеженим доступом, у тому числі персональних даних громадян України. Доступ до робота коштував 1 долар на день або 4 долари за 20 спроб пошуку даних за конкретними особами. Оплату фігурант отримував на криптогаманець", — йдеться у повідомленні.

Правопорушнику загрожує до п'яти років ув'язнення.

Студент також розробляв та впроваджував механізм пошуку даних щодо фотографій людей з використанням штучного інтелекту. Фотографії він завантажував із відкритих джерел інтернету.

У його розпорядженні знаходилися бази даних кількох десятків мільйонів. Ці відомості він купував на тематичних хакерських форумах.

Українські поліцейські разом із іноземними колегами також припинили діяльність мережі VPN-сервісу, сервери якої знаходилися у 10 країнах та використовувалися злочинцями.

До цього СБУ в координації з Кіберполіцією МВС, а також американськими та британськими партнерами провела масштабну спецоперацію з ліквідації потужного сервісу хакерів. На відміну від "звичайних" VPN-сервісів, які можна легально купити та користуватися кожному, послуги зловмисників мали значно ширший функціонал.