Через кібератаки Росії українці можуть залишитися без світла, тепла та грошей – Reuters

Через кібератаки Росії українці можуть залишитися без світла, тепла та грошей – Reuters
Через кібератаки Росії українці можуть залишитися без світла, тепла та грошей – Reuters

Після кібератаки на сайти українських міністерств 14 січня американські експерти попереджають про можливі серйозніші атаки, які можуть порушити життя простих українців.

Про це пише Reuters у статті "Без світла, без тепла, без грошей - таке життя в Україні під час кібервійни".

Видання попереджає, що хакери можуть готувати серйозніші кібератаки на критично важливу інфраструктуру України.

"У міру зростання напруженості ми можемо очікувати агресивнішої кіберактивності в Україні і, можливо, в інших місцях", - вважає аналітик з розвідки американської компанії з кібербезпеки Mandiant Джон Халтквіст.

Він наголошує, що кіберактивність може містити "руйнівні атаки, націлені на критично важливу інфраструктуру".

"Організаціям необхідно розпочати підготовку", - додав Халтквіст.

Видання зазначає, що втручання хакерів у роботу лікарень, енергетичних компаній та фінансову систему донедавна були рідкістю.

Але кіберзлочинці в останні два роки атакували медичні установи за допомогою програм-здирників, заморожування даних та комп'ютерного обладнання, необхідного для догляду за пацієнтами лікарень.

Агентство підкреслює, що атака п'ятниці на українські веб-сайти включала попередження "боятися і чекати гіршого" в той час, коли Росія зосередила близько 100 000 військовослужбовців біля кордонів України.

"Росія неодноразово відкидала звинувачення у хакерських атаках, висунуті Україною та іншими країнами протягом багатьох років. Незважаючи на те, що Росія підозрюється у нових веб-атаках, Україна безпосередньо не звинувачує Росію", - зазначає Reuters.

Колишній керівник відділу кібербезпеки CrowdStrike Дмитро Альперович вважає, що якщо Росія вчинить нову військову агресію проти України, це супроводжуватиметься кібератаками.

За його словами, ці кібератаки, найімовірніше, будуть руйнівними, але не фатальними. "Це буде другорядне шоу. Основне шоу буде на землі", - сказав він.

Видання нагадує, що Україна вже постраждала від деяких із найбільших на сьогодні кібератак на об'єкти інфраструктури.

"У грудні 2015 року перша у своєму роді кібератака позбавила світла 225 тисяч людей на заході України, при цьому хакери також атакували електророзподільне обладнання, що ускладнило спроби відновити електроенергію", - йдеться у статті.

Також, за словами українських офіційних осіб, за два місяці 2016 року хакери атакували українські державні установи близько 6500 разів. Тоді уряд заявив, що російські спецслужби ведуть кібервійну проти України.

"Атака на Державне казначейство зупинила його системи на кілька днів, а це означає, що державні службовці та пенсіонери не могли вчасно отримувати зарплату чи виплати", - зазначає видання.

Нагадаємо, у ніч на 14 січня перестали працювати багато сайтів українських державних структур. При цьому  було оголошення, що передбачає здійснення кібератаки як помсти українцям з боку анонімних польських націоналістів.

Польське МЗС висловило занепокоєння інформацією про атаку на сайти держорганів України, у тому числі на сайт Міністерства закордонних справ, та   засудив   будь-яку діяльність, що призводить до поширення дезінформації та порушення роботи держустанов.

Із засудженням кібератак виступив і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Він заявив, що найближчими днями НАТО та Україна підпишуть угоду про посилення кіберспівробітництва, включаючи доступ України до платформи обміну інформацією про шкідливі програми НАТО.

Раніше видання The New York Times писало , що Росія може застосувати кібератаку на електромережі, банківську систему та інші критично важливі компоненти економіки та інфраструктуру України. Тому США та Великобританія таємно направили в Україну кіберекспертів, щоб підготувати країну до того, що, на їхню думку, може стати наступним кроком президента РФ Володимира Путіна.