Успішний київський адвокат вивчився на айтішника за три місяці: як йому це вдалося і що для цього потрібно

Успішний київський адвокат вивчився на айтішника за три місяці: як йому це вдалося і що для цього потрібно

Вивчитися після 12 років стажу в юриспруденції на розробника? Чому б і ні. Лише за три з половиною місяці така авантюра вдалася київському адвокату Антону Куцу. Не сказати, що йому було легко, але ця історія доводить, що кардинально змінити професію на користь більш перспективної та високооплачуваної цілком реально.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Сьогодні тисячі українців замислюються над зміною діяльності на користь айти, адже сфера ще ніколи не була настільки привабливою для претендентів — середні зарплати там коливаються в районі 2000-4000 доларів (54-108 тисяч грн). Хоча за рік кількість айтішників в Україні зросла на 50 тисяч і досягла позначки 250 тисяч, ІТ-фахівців все ще не вистачає. Попит на них стабільно перевищує пропозицію на 25-30%, а отже, для світильників робота знайдеться.

Антон Куц поділився з Delo.ua своїм досвідом, розповів, скільки можна заробляти в IT, виділив плюси та мінуси професії, а заразом дав кілька порад для бажаючих повторити його шлях.

Про навчання на юриста

Мене кличу Антон. Мені 35 років, живу у Києві. Одружений, двоє дітей. Освіта у мене юридична та 12 років стажу в юриспруденції , а після цього чотири з половиною роки у сфері IT. З хобі волію волейбол, футбол, настільні ігри. Також є волонтером та організовую збір пластикових кришечок, займаюся донорством, організовую заходи щодо здачі крові, підтримую незалежні українські ЗМІ. Приділяю час сім'ї та друзям.

Антон Куц із сім'єю

У мене в сім'ї немає юристів, але після школи була можливість вступити до ліцею з юридичною спрямованістю, а після нього піти до університету імені Шевченка на юридичний факультет. На той момент батьки вважали, що це дуже перспективна професія, тож я вибрав такий шлях. Навчання було досить цікаве, вчився добре. Був активним студентом, грав у КВК, брав участь у "юридичній клініці", де надавав консультації малозабезпеченим людям, які не могли сплатити за послуги юридичних фірм.

Як став адвокатом та керівником практики

На п'ятому курсі вже працював у юридичній компанії штатним юристом. На першій роботі в мене були цікаві кейси і я вже тоді спілкувався з клієнтами. Здебільшого працював не з оформленням документів, а з різними суперечками та конфліктами, наприклад, заборгованостями.

2012 року став адвокатом. На той момент це не було необхідно, як сьогодні, але демонструвало клієнтам вищий статус. Також відкривало додаткові можливості для роботи, наприклад можливість подати адвокатські запити. Пізніше я змінив кілька місць роботи, доки не перейшов до знайомого в юридичну компанію.

Там я працював довго, став керівником практики та радником , але в якийсь момент ми зрозуміли з партнером, що у нас є розбіжності – різне бачення розвитку компанії. Якийсь час ми намагалися дійти компромісу, але вирішили розійтися. Коли я почав кар'єру в цій компанії, там було лише кілька людей, коли йшов - компанія входила до Топ-10 за кількістю юристів.

Антон Куц під час роботи юристом

Чому наважився перейти до IT

Після такого швидкого зростання хочеться видихнути. Багато хто бере перерву - йдуть у гори на два місяці або відпочивають якимось іншим способом. Я ж хотів використати цей час для того, щоб спробувати щось нове. Попередня компанія мені допомогла та виділила кошти на перехідний період. Власне, цей час я присвятив навчанню .

Ще в університеті я трохи програмував, подумав, що зараз цей напрямок активно розвивається, а тому вирішив спробувати. Я не одразу взяв платну програму, а спершу знайшов невеликі безкоштовні курси. Там мені сподобалися, тому я вирішив зайнятися цим серйозно.

Куди пішов вчитися на програміста

Одна з відомих шкіл відкрила інтенсивну програму підготовки програмістів Bootcamp. На той момент вона коштувала близько 45 тисяч грн . Цей формат передбачає, що ти ходиш на курси як на роботу — з 9:00 до 18:00, а по суботах ще й проходиш soft skills курси. Три з половиною місяці я лише навчався. Наприкінці навчання ми із ментором написали мій перший проект.

Курси були спрямовані на підготовку fullstack-розробників - фахівців, які однаково добре справляються з написанням frontend та backend коду. Ми вчили основи frontend-розробки: HTML/CSS і Javascript, а також одну з найбільш затребуваних біліотек React. Я отримав базовий набір знань, щоб влаштуватися на роботу. Після навчання міг претендувати на позицію Junior у якійсь компанії. У результаті так воно і сталося. Але треба зазначити, що окрім цієї програми я проходив ще кілька онлайн-курсів. Весь робочий день витрачав на навчання, а ввечері близько години виділяв онлайн-курси. залишаючи собі трохи часу на сім'ю та відпочинок.

Антон після переходу в іншу професію

Спочатку було складно, оскільки я був спеціалістом із зовсім іншої галузі. Але курси передбачали, що люди приходять туди без профільної освіти — зі мною у групі були різні люди, від студентів до бізнесменів, із різним бекграундом.

Як шукав свою першу роботу в IT-компаніях

На курсах допомагали скласти перше резюме, проводили пробні співбесіди із рекрутерами з різних компаній. Розповідали, які питання нам задаватимуть, що вимагати.

Коли я писав підсумковий проект, я вже почав розсилати своє резюме. Користувався Djinni, а заразом дізнавався у знайомих, хто б міг допомогти працевлаштуватися. У результаті перше місце роботи в IT знайшов Djinni - компанію ActiveWizards. Тобто після чотирьох місяців навчання я майже відразу знайшов роботу. То була позиція Front-end react developer.

Що змінилося після переходу в іншу сферу

Для мене це був дуже цікавий досвід, який змінив стиль мого життя. Коли ти працюєш в юриспруденції на будь-якій високій посаді, ти 24/7 знаходишся на контакті і маєш бути завжди доступним для клієнтів, щоб їм допомогти.

А в IT-компанії на моєму першому проекті можна було розподіляти робочий час як завгодно. Робочий годинник можна було закривати у будь-який час і в будь-якій послідовності — наприклад, попрацювати вранці дві години, потім зайнятися своїми справами та повернутися до роботи, скажімо, увечері чи вночі. Коли я вже влився в роботу, ми навіть їздили із сім'єю до Одеси: півдня я проводив на морі, а потім йшов працювати.

Над якими проектами працював у ролі програміста

Перший проект виявився дуже цікавим – міжнародний стартап у Сінгапурі. Там був крутий менеджмент, який орієнтувався у проекті, також була можливість вибирати собі завдання. Там я пропрацював чотири місяці, поки цей стартап не припинив співпрацю з нашою компанією. Іншого проекту під мій рівень не знайшли, а тому я перейшов до іншої компанії.

Я никогда не отталкивался от позиций в IT, есть смысл исходить не из лет опыта, а из предлагаемого проекта и необходимых знаний. К тому же компании по-разному трактуют эти ранги — у кого-то Middle начинается уже с четырех месяцев разработки, а кто-то ставит человека Lead не за годы работы или знания, а потому что он больше всех в теме продукта. Поэтому эти категории очень условные.

Потім я потрапив в українську логістичну компанію, яка мала свою IT-команда. На той момент вона розробляла логістичний продукт щось на зразок Uber, але для товарних автоперевезень. Працювало це приблизно так: є компанія, якій потрібно перевезти вантаж із Києва до Одеси, вона робить заявку у програмі, а її акцептують перевізники. Ми підтримували продукт, писали йому новий функціонал.

Потім командою подали заявку до Energy Accelerator від ДТЕК. Там шукали маленькі команди, які б могли закрити якесь завдання для них — був список напрямків, де треба було запропонувати рішення. Виявилося, що компанія потребує чогось схожого на нашу програму, але спрямовану не на автоперевезення, а на залізничний ринок. Ми подали заявку, повідомивши, що ми маємо схожий продукт. За півроку ми пройшли всі етапи цього конкурсу та виграли його, стали однією із трьох команд, з якими ДТЕК підписав пілотний проект на впровадження ідеї. Це був добрий досвід, ми чергували написання продукту з його обговоренням, прослуховуванням лекцій з різних напрямків, спілкуванням з іншими командами акселератора, презентацією результатів.

Але на жаль, за місяць команда почала розбігатися. Я дочекався нового програміста, передав йому проект і також пішов. Наступна моя робота була в Eldorado – я займався головним сайтом та іншими внутрішніми проектами. Зараз я вже близько року працюю в компанії Intive над проектом, пов'язаним із електрифікацією Нью-Йорка. Це досить цікавий та великий проект. Тут все спілкування англійською мовою. З ним, до речі, у мене проблем не було — ще будучи юристом, я вчив мову, але з ухилом у розмовну, оскільки це було важливо у переговорах. Після переходу в айті я більше займаюсь технічним напрямком англійської мови, це потрібно як для прочитання документації, так і для спілкування з іноземними замовниками та колегами.

Як змінилася зарплата за чотири роки у IT

На першій роботі в IT я отримував близько 500-600 доларів (13,5-16,3 тисячі грн). Мої доходи зараз – у районі middle-розробника на React (за даними DOU, у районі 2800 доларів (76,3 тисяч грн) – Delo.ua). Якщо порівнювати з доходом як адвокат, сьогодні я заробляю більше.

Які є плюси та мінуси роботи програмістом

Я не пошкодував, що змінив діяльність, хоча кожна професія має свої плюси та мінуси. Юриспруденція дуже цікава професія, але саме мені більше підійшла сфера IT. До того ж, у цій галузі і зараз, і в майбутньому набагато більше перспектив. Для українського юриста ринок — це СНД, та й то вже неповний. Щоб перейти до роботи в іншу країну, її законодавство треба вчити майже з нуля. Що стосується IT ринок — це весь світ. При цьому зарплати прив'язані до долара чи євро . Треба також сказати, що потреба у програмістах лише зростає.

Презентація про зміну професії від Антона Куца

Але є свої мінуси. Технології дуже швидко розвиваються, щоб бути конкурентоспроможним на ринку, потрібно бути в курсі всіх змін , постійно слідкувати за ними. Постійно вчитися чогось нового. При цьому частина проектів написана за допомогою старих технологій, тому їх також потрібно знати. Також вимоги до кандидата постійно зростають. Якщо раніше джунів брали одразу після курсів, сьогодні потрібне щось більше. Але вже є і "внутрішні університети", і курси роботодавців.

Чотири поради тим, хто хоче змінити свою професію

  1. Раджу новачкам не йти одразу на великі платні курси . Перед тим, як віддавати гроші за навчання, бажано самостійно спробувати освоїти безкоштовні програми — їх зараз дуже багато, на будь-який смак. Спочатку важливо зрозуміти, наскільки така діяльність буде цікава. Сидіти цілими днями перед екраном, писати код рядок за рядком, вишукувати помилки у своєму чи чужому коді – не всім це може не сподобатися.
  2. Непогано радитися з кимось, хто вже працює в IT . Попросити його про допомогу на перших етапах. Оскільки спочатку обов'язково будуть моменти, коли ти стопоришся. Коли зіштовхуєшся з чимось, у чому складно розібратися самостійно, бажано, щоб була людина, яка могла б вказати на помилки та пояснити, у чому проблема.
  3. У докоподібні часи було дуже багато офлайн-заходів для айтішників. Важливо ходити туди, оскільки так вливаєшся у середу . По-перше, так можна познайомитися з тими, хто надалі може допомогти із працевлаштуванням або щось пояснити. По-друге, слухаючи лекції, навіть якщо спочатку нічого не розумієш, як мінімум дізнаєшся, про що сьогодні кажуть, у бік яких технологій треба дивитися. Хоча сьогодні заходи здебільшого проходять онлайн, все одно є багато всього цікавого та корисного.
  4. Технології дуже швидко змінюються, тому я б не рекомендував вчитися за книгами – інформація там швидко застаріває . Максимум взяти звідти якусь загальну теорію. І те, хоча вона спочатку потрібна, краще більше часу витратити на практичні завдання. Тобто онлайн-курси для навчання краще підійдуть, там переважно представлена більш актуальна інформація.

Насамкінець – пробуйте нове. Можливо вам сподобається і ви зможете змінити своє життя, як це зробив я.