Екскерівників Одеського морпорту підозрюють у збитках на 35 млн грн: наживалися на здачі буксирів

Екскерівників Одеського морпорту підозрюють у збитках на 35 млн грн: наживалися на здачі буксирів
Фото: ОГП

Управління Служби безпеки України в Одеській області підозрює двох колишніх керівників держпідприємства "Одеський морський торговельний порт" у службовій недбалості, що призвела до збитків на суму понад 35 мільйонів гривень. Про це йдеться у повідомленнях спецслужби та Офісу генерального прокурора.

За даними слідства, у 2017-2018 роках екскерівники підприємства не забезпечили належного та ефективного використання морських буксирів, що перебували на балансі порту, передавши їх у фактичну оренду приватним особам за штучно заниженими тарифами, причому для реалізації схеми до звітної документації вносилися недостовірні відомості.

Потім буксири надавалися судновласникам для послуг з буксирування вже за значно завищеними тарифами. При цьому, як вказують правоохоронці, Одеський морпорт мав змогу самостійно надавати такі послуги або здати буксири в оренду на економічно вигідніших умовах.

За попередніми даними, фактичні витрати на техобслуговування, ремонт та заправку пальним буксирів у десятки разів перевищували визначену посадовими особами орендну плату.

У СБУ зазначають, що внаслідок такої недбалості було завдано збитків у розмірі 35 млн грн, а самі бюджетні гроші пішли афілійованим з екскерівництвом порту компаніям.

Двом екскерівникам порту повідомлено про підозру в частині 2 статті 367 Кримінального кодексу (службова недбалість, що призвела до тяжких наслідків). Вирішується питання про обрання їм запобіжного заходу.

Нагадаємо, що у квітні минулого року СБУ також повідомляла про підозру одному з екскерівників Одеського морпорту через здачу у 2018-2019 роках  буксирів в оренду за заниженою ціною, що призвела до збитків на 142 мільйони гривень.

У лютому ж 2021 року спецслужба повідомила, що підозрює не тільки екскерівництво порту, але й посадовців ДП "Адміністрація морських портів України" у здачі в оренду буксирів за сильно заниженими тарифами.

Зазначалося, що для бізнесменів керівництво порту затвердило розцінки, які в 10-15 разів були нижчими за фактичні витрати. До того ж орендні ставки не включали надбавки за роботу у вихідні та святкові дні та вночі. Витрати на обслуговування, паливо та ремонт буксирів порт здійснював собі у збиток. Тоді повідомлялося, що справу розслідують за частиною 2 статті 364 (зловживання владою) КК, а в порту та офісах АМПУ пройшли обшуки.