У Києві перевізники проведуть акцію біля посольства Польщі проти посилення квот на транспортування вантажів

фури
Багато вантажівок мають проблеми з в'їздом до Польщі. Фото: Depositphotos

Учасники Асоціації міжнародних автомобільних перевізників (АсМАП) проведуть 20 січня у Києві акцію біля будівлі посольства Республіки Польща в Україні, щоб привернути увагу до зменшення кількості дозволів на перевезення вантажів територією ПНР. Про це повідомила АсМАП.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

"Перевізники вимагають припинити обмежувати доступ на ринок Польщі, транзит до країн ЄС та повернути квоту дозволів на міжнародні автомобільні перевезення вантажів з Польщею на рівень, що діяв на момент набуття чинності Угодою про асоціацію України з Європейським Союзом (200 000 шт.)", - йдеться у заяві.

Після скорочення кількості дозволів з боку Польщі значно ускладнилася ситуація із вивезенням товарів, що виготовляються українськими виробниками. В результаті обмежений транзит українських вантажів більш ніж у десять країн Європи.

Перевізники також звернулися з проханням до президента України Володимира Зеленського підняти це питання на зустрічі з президентом Республіки Польща Анджеєм Дудою.

На 2021 рік квота польських дозволів для українських перевізників становила 160 тисяч дозволів, що на 40 тисяч менше, ніж у 2016 році, коли запрацювала зона вільної торгівлі між Україною та ЄС.

В АсМАП заявляють, що сучасна потреба вітчизняних перевізників становить не менше 230 тисяч дозволів.

У листопаді 2021 року Україна вже ініціювала обговорення питань польських дозволів та лібералізації транзитних вантажних автоперевезень з ЄС у ході робочої зустрічі в Брюсселі віце-прем'єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної та заступника міністра інфраструктури МО.

У свою чергу польська залізниця PKP очікує скасування транспортних обмежень на транзит вантажів до країни, які з 20 січня мають набути чинності з боку "Укрзалізниці".

Фото: Depositphotos