НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

Чехія допоможе Україні з відновленням Дніпропетровщини: серед пріоритетів – генерація енергії

Чехія допоможе Україні з відновленням Дніпропетровщини: серед пріоритетів – генерація енергії
Фото: Пресслужба Мінвідновлення

Чехія оголосила про наміри допомогти Україні відновити Дніпропетровську область. У пріоритеті Праги відразу три галузі – генерація енергії, водопостачання та сфера охорони здоров’я. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє Міністерство відновлення.

Зазначається, що про співпрацю домовились під час зустрічі міністр розвитку громад та територій України Олексій Кулеба та урядовий уповноважений Чеської Республіки з питань відновлення України Томаш Копечний.

Чехія висловила готовність взяти патронат над відновленням Дніпропетровщини. Сторони обговорили започаткування постійно діючої робочої групи, що працюватиме з проєктами відбудови, а також відкриття генерального консульства Чехії в Дніпрі.

За словами Кулеби, наразі у Міністерстві закладається фундамент комплексного розвитку громад та територій. Будуть створені політики та програми для подальшого відновлення, які враховують особливості регіонів та повоєнного розвитку всієї країни.

"Ми будемо дуже раді сфокусуватися на новому проєкті, який ми з вами погодимо, і докласти всіх зусиль там, де інші відмовляються це робити. Ми підтримуємо Україну та її мешканців, бо це вклад і в нашу безпеку", – наголосив Копечний.

Допомога Україні від Чехії

Як розповів представник Чехії, країна вже почала впроваджувати низку проєктів, зокрема в Харківській області. Наприклад, Харківщина отримала 7 когенераційних станцій для громад області, 20 МВт турбіну для міста та дороговартісне обладнання для комунального підприємства "Харківські теплові мережі".

Разом з тим, в рамках підтримки Дніпропетровщини у період 2023-2024 років Чехія надала багатофункціональні медичні ліжка та дизель-генератори для Кривого Рогу, а для Марганця та Нікополя –  газові обігрівачі, медичне обладнання та станції очищення води.

Варто зазначити, що окрім гуманітарної допомоги, Чехія надає Україні значну військову підтримку.