НБУ курс:

USD

41,19

+0,05

EUR

45,49

+0,11

Готівковий курс:

USD

41,48

41,41

EUR

45,90

45,75

Латвія профінансувала відновлення ліцею на Чернігівщині, що постраждав від ворожих обстрілів

Латвія профінансувала відновлення ліцею на Чернігівщині, що постраждав від ворожих обстрілів
Відновлений Талалаївський ліцей. Фото: Пресслужба Мінінфраструктури

У Чернігівській області за кошти уряду Латвії відновили Талалаївський ліцей, який постраждав внаслідок російських обстрілів.

Про це повідомляє Мінінфраструктури.

Згідно з повідомленням, у селі Талалаївка Чернігівської області відбулося урочисте відкриття відновленого ліцею. Будівля навчального закладу постраждала під час окупації російськими військами – вибуховими хвилями та обстрілами було повністю пошкоджено фасад.

Фото: Пресслужба Мінінфраструктури

Ліцей відновили за фінансування Латвії

У 2023 році Мінінфраструктури підписало Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством, Чернігівською ОВА та Програмою Розвитку Організації Об’єднаних Націй (UNDP Ukraine / ПРООН в Україні), в рамках реалізації якого на території Чернігівської області за фінансової підтримки Латвії реалізується проєкт "Латвія для Чернігова: реконструкція соціальної інфраструктури".

Відтепер ліцей має утеплений фасад, облаштований пандус, налаштовані системи водопостачання та водовідведення, відновлене опалення та оновлені меблі.

За словами в.о. міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Василя Шкуракова, відновлення будівлі ліцею, що постраждала від вибухових хвиль і уламків, є надзвичайно важливим для цього регіону.

Фото: Пресслужба Мінінфраструктури

"Село, де знаходиться ліцей, перебувало під російською окупацією. Нам дуже важливо, щоб діти продовжили навчання в належних умовах, оскільки без цього неможливо надавати якісну освіту", - зазначив він.

На даний час у навчальному закладі навчається 146 учнів, 6 учнів є внутрішньо переміщеними особами.

Які навчальні заклади допомогла відновити Латвія

Як повідомляють у Мінінфраструктури, Талалаївський ліцей – не єдиний заклад, який відновили в рамках Меморандуму.

На сьогоднішній день на Чернігівщині вже відновлено Киїнський дошкільний навчальний заклад "Малятко", де проведено капітальний ремонт фасаду, та Старобілоуський ліцей, де проведено капітальний ремонт даху.

В рамках програми "Латвія для Чернігова: реконструкція соціальної інфраструктури" також ремонтуються харчоблок дитячої лікарні та дитячий садок. Завершення ремонтних робіт очікується до кінця року.

Додамо, що у березні у Бородянці Київської області завершили відновлення ліцею №1, який був майже повністю зруйнований російськими окупантами на початку повномасштабного вторгнення. Відбудувати заклад допоміг уряд Литви.