НБУ курс:

USD

41,09

-0,00

EUR

45,59

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,35

41,30

EUR

45,95

45,80

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Військової поліції

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Військової поліції
Фото: ua.depositphotos.com

Верховна Рада України на засіданні в середу, 19 червня, підтримала проєкт закону "Про Військову поліцію".

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

"Рада прийняла в першому читанні закон #6569-д про створення Військової поліції. За основу – 247", - йдеться в його повідомленні.

Нагадаємо, перед цим Міноборони закликало народних депутатів визначити пріоритетним законопроєкт №6569-д про створення Військової поліції, який було зареєстровано у Верховній Раді 31 травня 2024 року.

Навіщо потрібна Військова поліція

Про ідею щодо створення Військової поліції стало відомо у серпні 2023 року. Повідомлялося, що робоча група, створена на базі комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності, розробляє оптимальну модель майбутньої військової юстиції, частиною якої стане Військова поліція як окреме військове формування.

Військова поліція має стати військовим формуванням з правоохоронними функціями та входитиме до системи Міноборони. Цей орган хочуть утворити на основі Військової служби правопорядку у Збройних силах України, яка наразі є частиною ЗСУ. До нього перейдуть окремі повноваження щодо оперативно-розшукової діяльності та досудового розслідування військових злочинів (в зонах бойових дій).

Метою створення Військової поліції називається підтримання військової дисципліни серед військовослужбовців ЗСУ та Державної спеціальної служби транспорту (ДССТ), яка входить до системи Міноборони.

Серед основних завдань нового органу вказано наступні:

  • правоохоронна діяльність з попередження, виявлення, припинення військових злочинів згідно з нормами Кримінального процесуального кодексу та військових статутів; 
  • оперативно-розшукова діяльність; 
  • спеціальна превенція у ЗСУ та ДССТ; 
  • забезпечення правопорядку, військової дисципліни у ЗСУ та ДССТ.

Крім того, передбачається, що Військова поліція займатиметься захистом прав військовослужбовців, захистом державного майна та виконанням покарань. Передбачається й досягнення сумісності Військової поліції з відповідними структурами держав-членів НАТО.

Фото: ua.depositphotos.com