НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Агрохолдинг "Астарта" отримав від USAID 40 зернових вагонів

Агрохолдинг "Астарта" отримав від USAID 40 зернових вагонів
Фото: USAID / facebook

Нещодавно в рамках проєкту USAID "Економічна підтримка України" одній із найбільших агропромислових компаній України "Астарта-Київ" було доставлено 40 зернових вагонів. 

Про це повідомила пресслужба донорської організації.

Очікується, що вони дадуть змогу підвищити річний експорт українського зерна на 44 тис. тонн – а це допоможе годувати світ.

Крім того, як зазначають в USAID, їх допомога також дозволяє "Астарті-Київ" пропонувати кращі умови та вигідніші ціни українським агровиробникам – що безпосередньо поліпшує їхній добробут.

"Таке вкладення ресурсів USAID не лише зміцнює економіку України завдяки більшим надходженням від експорту, але також допомагає українським аграріям і відіграє важливу роль у забезпеченні загальносвітової продовольчої безпеки", - заявили в організації.

Нагадаємо, у травні партнери з проєкту USAID закупили і передали компанії "Алмейда Груп" 25 нових вагонів-зерновозів. А у лютому USAID здійснило покупку 85 вагонів-зерновозів для компанії Louis Dreyfus (LDC), яка є одним із провідних експортерів українського зерна та олійних культур серед міжнародних компаній.

У 2024 році проєкт USAID "Економічна підтримка України" замовив на заводі "Карпати" 300 вагонів

На замовлення проєкту USAID дослідно-механічний завод "Карпати" виготовляє вагони-зерновози, йдеться на сторінці проєкту у Facebook.

Зазначається, що ці вагони передають агроеспортерам, які забезпечують експорт українського збіжжя під час війни та сприяють зміцненню світової продовольчої безпеки.

Учасники проєкту пояснюють, що від початку повномасштабної агресії Росії проти України попит на вагони-зерновози значно зріс. Через спроби Росії блокування морських та річкових портів агроекспортери переорієнтували логістичні маршрути та повезли зерно залізницею до країн Європейського Союзу. Для цього потрібні були вагони-хопери - закриті вагони, які унеможливлюють потрапляння вологи (дощу чи снігу) всередину. Один такий вагон може перевозити до 70,5 тонн зерна. 

У 2023 році на замовлення проєкту USAID завод виготовив 50 таких вагонів для компанії "Нібулон". Цьогоріч проєкт USAID замовив 300 вагонів, що складає 45% річного замовлення, які зараз виготовляють на ДМЗ "Карпати" для інших партнерів, що займаються експортом агропродукції. 

Один вагон важить 23,5 тонн. Основна складова кузова вагона – металопрокат європейського походження, який закуповується в українських постачальників. Решта комплектуючих – вісь вагонна, колесо суцільнокатане, рама бокова, балка надресорна, запчастини ударно-тягового пристрою, гальмівне обладнання та інші деталі - українського виробництва. У такий спосіб ДМЗ "Карпати" підтримує вітчизняну економіку.