НБУ курс:

USD

41,19

--0,03

EUR

45,43

--0,09

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,80

45,65

Бахматюк примирився з американським кредитором "Укрлендфармінгу"

олег бахматюк
Олег Бахматюк. Фото: сайт "Укрлендфармінту"

"Укрлендфармінг" уклав мирову угоду з американською компанією Gramercy Funds Management LLC, яка не підлягатиме перегляду. При цьому, як ідеться у повідомленні українського агрохолдингу, її суть є конфіденційною.

Відповідно, позови, які Gramercy та її афілійовані особи продавали проти власника "Укрлендфармінгу" Олега Бахматюка, а також Ніколаса Піацци, Олександра Яременка, ТОВ "СП Кепітал Менеджмент", "ТНА Корпоратив Солюшнз" та "Малтофекс", були добровільно повністю відхилені.

Зокрема, 7 грудня 2022 року Gramercy подала позов до федерального суду США проти Бахматюка та американця Піацци як інвестора. Крім того, компанія ініціюєвала окремий судовий розгляд на Кіпрі, який також припинено без права на повторне подання позову.

"Наразі всі позови Gramercy Funds Management LLС проти власника "Укрлендфармінг" офіційно повністю відхилено, судові справи як в США, так і на Кіпрі повністю припинені, а сторони уклали мирову угоду. Кредитори, які ініціювали судовий процес, відмовляються від претензій без права на повторне подання після досягнення угоди щодо врегулювання їхніх претензій", - йдеться в повідомленні.

За словами Бахматюка, таке рішення вигідне для всіх сторін і допоможе його бізнесу, який втратив приблизно половину своєї вартості через вторгнення Росії в Україну. На його думку, ця угода може стати "віхою", яка допоможе врятувати компанії, задавши тон майбутнім переговорам із кредиторами.

Суть претензій до Бахматюка

Gramercy, нагадаємо, звинувачувала українського бізнесмена в шахрайстві, яке вплинуло на неї як на найбільшого власника облігацій "Укрлендфармінгу" (Ukrlandfarming) та іншої компанії Бахматюка - виробника яєць "Авангард" (AvangardCo IPL).

Інвесткомпанія стверджувала, що Бахматюк та його спільники скористалися складними схемами, аби вивести майже 1 мільярд доларів з УЛФ на Кіпр та у американський штат Вайомінг, законодавство якого допомагає приховувати справжніх власників тих чи інших активів. Через це кошти виявилися більше недосяжними для інвесторів.

Gramercy, яка на осінь 2022 року мала в управлінні активів на суму близько 5,4 мільярда доларів, почала купувати облігації компаній Бахматюка ще в 2011 році, і через шість років володіла вже понад 41% облігацій, випущених "Авангардом", і 28% - "Укрлендфармінгом".

Натомість значна частина фінансових зобов'язань УЛФ перебуває в стані дефолту ще з 2017 року. В листопаді того року група міжнародних кредиторів "Укрлендфармінгу" й "Авангарду" оцінювали тіло боргових зобов'язань у 1,65 мільярда доларів, з чого 775 мільйонів - єврооблігації, 475 мільйонів - кредити в європейських та американських банках, а ще 400 мільйонів доларів - борги перед українськими банками.

Збитки "Укрлендфармінгу" від війни

"Укрлендфармінг" і зараз називає себе одним з найбільших агрохолдингів в Україні, який продовжує працювати попри багатомільярдні втрати, спричинені військовою агресією Росії проти України.

Зокрема, йдеться про найбільшу в Європі птахофабрику "Чорнобаївська" (Херсонська область), де через вторгнення РФ загинули 4,5 мільйона голів птиці, було знищено майно і комунікації, а обладнання вивезене окупантами на територію РФ.

Також ворог знищив низку птахофабрик УЛФ в інших регіонах: зруйновані, розграбовані або суттєво постраждали через обстріли птахофабрики у Миколаївській, Київській та Донецькій областях (зокрема, птахофабрики "Донецька", а також у Волновасі та Бахмуті).

Втратив холдинг і 160 тисяч га орної землі, були знищені та розграбовані його регіональні бази та елеватори у Київській, Херсонській, Миколаївській, Донецькій, Луганській, Запорізькій та Харківській областях. В компанії зазначають, що по її елеваторам компанії також неодноразово ворог наносив ракетні удари. Загальні ж збитки від агресії РФ оцінюються приблизно в 1,2 мільярда доларів.

За що переслідують Бахматюка в Україні

В Україні ж Бахматюк, який з 2019 року живе у Відні, заочно заарештований. Його Національне антикорупційне бюро звинувачує у наданні хабаря колишньому голові (2015-2016) Державної фіскальної служби Роману Насірову в сумі 5,5 мільйона доларів за забезпечення відшкодування ПДВ компаніям його агрохолдингу.

Нещодавно НАБУ також завершило розслідування схеми відмивання отриманих в якості хабаря коштів, чим, за версією слідства, опікувався власник групи будівельних компаній "Альтіс-Холдінг" Олександр Глімбовський, який доводиться Насірову тестем.

Крім цього, Бахматюка та його сестру Наталію Василюк обвинувачують у заволодінні 1,2 мільярда гривень стабілізаційного кредиту, наданого в 2015 році Національним банком України VAB Банку, яким володів Бахматюк, незадовго до визнання цієї установи неплатоспроможною і початку її ліквідації, яка триває досі.