НБУ курс:

USD

41,09

-0,00

EUR

45,59

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,35

41,30

EUR

45,95

45,80

Десять суден з українським зерном готові до відправки - Мінінфраструктури

українське зерно

В Україні вперше з 24 лютого у морських портах України відновлено роботу. Судна, які були завантажені зерном ще взимку, готові до виходу як тільки ООН та Туреччина погодять "зелений коридор" в напрямку Босфору. 

Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков. 

За його словами, в портах "Одеса" та "Чорноморськ" уже завантажено 17 суден, з яких 10 уже готові до відправлення.

Експорт зерна розпочнеться з відправлення кількох кораблів, які були завантажені, але не змогли покинути порт через початок повномасштабного вторгнення Росії. ООН та Туреччина мають погодити "зелений коридор" в напрямку Босфору.

"Я вдячний послам Великої Сімки, Європейській Делегації, Туреччині та ООН за спільну роботу, яка, сподіваюся, вже найближчими днями принесе перші практичні результати. Ваша присутність сьогодні в Одесі дає надію українським фермерам, портовикам та усій морській галузі", – прокоментував Олександр Кубраков. 

Нагадаємо, у зв’язку з підписанням угоди про розблокування українських портів для експорту зерна, у середу, 27 липня відновили роботу порти "Одеса", "Чорноморськ" і "Південний". Того ж дня у Стамбулі розпочав роботу координаційний центр по експорту українського зерна.    

Завдання СКЦ – забезпечити транспортування та розподіл зерна, що експортується з України. Рух судів відстежуватиметься, а весь процес координуватиметься ООН та іншими сторонами домовленостей.