В Стамбулі розпочав роботу координаційний центр по експорту українського зерна

В Стамбулі розпочав роботу координаційний центр по експорту українського зерна

У Стамбулі 27 липня відбулася церемонія відкриття Спільного координаційного центру (СКЦ), створеного задля забезпечення безпечного експорту зерна та аналогічних харчових продуктів із українських морських портів. Про це повідомило інформаційне агентство АА.

"Завдання СКЦ – забезпечити транспортування та розподіл зерна, що експортується з України. Рух судів відстежуватиметься, а весь процес координуватиметься ООН та іншими сторонами домовленостей", — зазначив міністр національної оборони Туреччини Хулусі Акар.

Він уточнив, що про розмінування акваторії поблизу портів наразі мова не йде, але якщо це знадобиться, то цей процес буде погоджений з усіма сторонами (Україною, РФ, Турцією, ООН). Наразі в портах України триває підготовка до вивезення зерни.

Цю інформацію підтверджують в Мінінфраструктури, але уточнюють, що якщо Росія буде проводити маніпуляції в Чорному морі, які за оцінкою компетентних органів будуть становити небезпеку, то ініціатива з розблокування портів для експорту зерна буде призупинена.

Нагадаємо, в одеському порту, який 23 липня зазнав ракетних ударів з боку Російської Федерації, знаходилося зерно, яке призначалося на експорт.

Цей обстріл стався після підписання представниками України, Росії та Туреччини 22 липня у Стамбулі за підтримки ООН двох ідентичних угод щодо відновлення експорту зерна з українських портів.