НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Українські агровиробники здатні забезпечити до 95% потреб ЗСУ в їжі

Українські агровиробники здатні забезпечити до 95% потреб ЗСУ в їжі
Фото: Пресслужба Мінагрополітики

Українські агровиробники можуть забезпечити до 95% потреб у продовольстві українських сил оборони.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

Під час Food Supply Forum, де презентували нову модель постачання харчування для ЗСУ на 2025 рік, він заявив, що в Стратегії продовольчої безпеки, яка була нещодавно прийнята урядом, закладена можливість забезпечення українською продукцією Сил оборони, в тому числі, під час воєнного стану. Висоцький також наголосив на тому, що продукція для ЗСУ повинна відповідати високим стандартам якості.

"Дуже важливо, щоб продукція, яка споживається нашими захисниками, була якісною і безпечною. Мінагрополітики затверджує принципи перевірки показників безпечності і якості", - зазначив заступник міністра.

Також він наголосив на тому, що необхідно здійснювати моніторинг продовольства для армії, щоб ні в кого не було сумнівів у безпечності і якості продукції для ЗСУ.

Закупівлі для ЗСУ через ДОТ

Проблема з нечесними закупівлями для оборонної сфери в Україні тягнеться багато років. Саме тому у Міноборони презентували нову закупівельну агенцію "Державний оператор тилу (ДОТ)", яка побудована за міжнародними стандартами та принципами НАТО.

Із 1 квітня 2024 року закупівлі продуктів харчування Міністерством оборони здійснюються за новими правилами з урахуванням середньостатистичних цін, із окремими тендерами на доставку.

Також ДОТ створив нову IT-систему для ефективного управління заявками на харчування для військових частин, метою якої є автоматизація процедур і централізація інформації в Міністерстві оборони України. У квітні стало відомо, що контракт на постачання харчів для українських військових з житомирським підприємством ТОВ "Твій хліб" було розірвано через невиконання зобов'язань за угодою.

Окрім цього, Державний оператор тилу оголосив про першу рамкову угоду на постачання продуктів харчування для Збройних Сил України. Компанії запрошуються подати свої заявки для участі у кваліфікаційному відборі. Рамкові угоди є ефективним інструментом для оборонних закупівель. Цей механізм дозволяє забезпечити високу конкурентність між постачальниками та одночасно захистити чутливу інформацію.