НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

В Україні почали падати ціни на овоч з борщового набору

В Україні почали падати ціни на овоч з борщового набору
Фото: ua.depositphotos.com

На поточному тижні в Україні зафіксувалася тенденція до зниження ціни на білокачанну капусту – господарства відвантажують цей овоч вже на 13% дешевше, ніж наприкінці минулого тижня.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомили аналітики проєкту EastFruit.

Експерти пояснюють ціновий спад у даному сегменті із відсутністю попиту на цю продукцію через її низьку якість.

Як зазначають самі фермери, погодні умови в цьому сезоні не найкраще позначилися на товарному вигляді середніх сортів капусти.

"За обставин, що склалися, фермери готові надавати знижки для покупців, намагаючись тим самим прискорити реалізацію некондиційного товару", - повідомляють аналітики.

Так, уже цього тижня українські господарства готові відвантажувати білокачанну капусту по 17-24 грн/кг ($0,41-0,58/кг), що в середньому на 13% дешевше, ніж наприкінці минулого тижня.

Слід зазначити, що, починаючи з середини липня 2024 року, білокачанна капуста на внутрішньому ринку України поступово дорожчала, що було пов'язано з недостатньою пропозицією продукції від місцевих виробників. Ті, у свою чергу, пояснювали зменшення пропозиції спекотною та посушливою погодою, яка утримувалася практично на всій території України до кінця другого місяця літа.

Втім, незважаючи на зниження цін, білокачанна капуста в Україні на сьогоднішній день надходить у продаж у середньому в 3,8 рази дорожче, ніж за аналогічний період минулого року.

Ціни на овочі в Україні

Зауважимо, на ринку картоплі в Україні спостерігається зростання цін. На даний момент основні продажі овочу проводяться в межах 13-18 грн/кг. Нинішні ціни на один із основних продуктів для українців є найвищими, як мінімум, за останні 5 сезонів. 

Також зросли ціни на тепличні огірки - тепличні комбінати пропонують огірки за ціною від 40 до 60 грн/кг ($0,97-1,45/кг). Незважаючи на це стрімке подорожчання, попит на тепличні огірки залишається стабільно високим.

Втім в Україні продовжують дешевшати тепличні помідори – ціни на якісні томати впали до 20-40 грн/кг. Експерти зазначають, що у багатьох областях погода стабілізувалася, що дало змогу відновити збиральну кампанію зі збирання ґрунтового томату.

Окрім цього, в Україні знову дешевшає ріпчаста цибуля, в результаті чого вже сьогодні ціни на цей овоч впали нижче рівня минулого року.

Фото: ua.depositphotos.com