НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

Акції Tesla різко обвалилися після заяви Маска про зниження попиту на електромобілі

Tesla
Автовиробник може втратити $70 млрд капіталізації

Попередження генерального директора Tesla Ілона Маска про те, що високі відсоткові ставки можуть підірвати попит на електромобілі, обвалило акції компанії, а аналітики поставили під сумнів здатність Tesla підтримувати стрімке зростання, яке роками відрізняло її від інших автовиробників.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це пише Reuters.

Зазначається, що акції найдорожчого у світі автовиробника впали на 9,3% до 220,11 доларів, зменшивши ринкову вартість на понад 70 мільярдів доларів.

Акції конкурентів, включаючи Rivian Automotive, Lucid Group та Fisker, впали між 3,3% та 4,5%, у той час як акції старіших автовиробників, таких як Ford, впали приблизно 0,6%.

Як зауважує видання, нові коментарі свідчать про зміну тону генерального директора Tesla Ілона Маска, який минулого року запевняв, що його компанія "стійка до рецесії".

Крім того, у середу виробник електромобілів вперше за більш ніж три роки не досяг оцінок доходу, і Маск сказав, що неможливо підтримувати 50% річний темп зростання поставок.

Очікується, що Tesla продовжить знижувати ціни в поточному кварталі, щоб досягти мети річних поставок у 1,8 мільйона автомобілів, навіть після того, як її валовий прибуток скоротився до 17,9% у період з липня по вересень у порівнянні з 25,1% роком раніше.

У 2023 році акції Tesla зросли майже вдвічі завдяки оптимізму інвесторів щодо того, що компанія буде працювати краще, ніж конкуренти, і здійснить довгостроковий прорив завдяки зусиллям щодо впровадження автономного керування.

Нагадаємо, компанія Tesla за квітень - червень 2023 продала 466 тис. машин по всьому світу, що є рекордом квартальних продажів для компанії. 

Зауважимо, у червні ринкова капіталізація Tesla зросла на $ 240 млрд за 13 днів. Це більше, ніж повна вартість японського виробника Toyota.