Верховний суд не дозволив компаніям Суркісів стягнути з Приватбанку $350 мільйонів

Верховний суд не дозволив компаніям Суркісів стягнути з Приватбанку $350 мільйонів
Фото: Depositphotos

Верховний суд задовольнив касаційні скарги Кабміну та Приватбанку у справі за позовом шести компаній-нерезидентів, наближених до родини Суркісів, до Приватбанку, Мінфіну та уряду, та скасував ухвалу про забезпечення позову, в ході примусового виконання якої компанії-нерезиденти намагалися стягнути з Приватбанку майже 350 млн доларів. 

Про це повідомляє пресслужба фінустанови.

У повідомленні йдеться, що таким чином, колегія суддів Касаційного цивільного суду у складі Верховного суду запобігла стягненню чималої суми з державного банку, одного з найбільших платників податків у країні.

"Ми вітаємо це рішення Верховного суду. Перемога у цій справі - це не просто спільний юридичний успіх Приватбанку та Кабінету міністрів, це підтвердження того, що верховенство права та справедливість є основою демократичного суспільства. В Приватбанку ми завжди стояли на захисті принципів чесності та законності, і цей випадок підкреслює не даремність нашої відданості таким цінностям. Таких же результатів очікуємо у інших резонансних судових справах", - зауважив голова правління Приватбанку Герхард Бьош.

Також у Приватбанку зазначили, що окрім двох позовів, що зараз перебувають на розгляді в українських судах різних юрисдикцій (Печерський районний суд міста Києва та Шостий апеляційний  адміністративний суд), вказані компанії-нерезиденти одночасно судяться з Банком і на Кіпрі.

Суркіси проти Приватбанку

Нагадаємо, 13 грудня 2016 року НБУ під керівництвом Валерії Гонтарєвої ухвалив постанову №105, згідно з якою сімейні компанії Суркісів були визначені як "особи, пов'язані з Приватбанком".

18 грудня 2016 року Кабмін ухвалив рішення про націоналізацію Приватбанку. Пізніше було запущено процедуру bail-in — примусову конвертацію в капітал грошей на рахунках у Приватбанку власників та пов'язаних з ними осіб.

За твердженнями Ігоря Суркіса, включення його прізвища до списку пов'язаних із Приватбанком осіб і позбавило його 350 млн доларів. Зазначимо, у ході судового процесу в Лондоні адвокати Суркіса неодноразово наголошували, що вважають несправедливим саме включення Суркіса та пов'язаних з ним компаній до списку НБУ пов'язаних із Приватбанком осіб, а не саму постанову №105.

У Приватбанку нагадали, що справа "компаній Суркісів" розглядалася судами з 2017 року. У вересні 2020 року Верховний суд задовольнив клопотання Приватбанку та зупинив виконання ухвали Печерського райсуду Києва про стягнення з нього 347 млн доларів на користь офшорних компаній братів Суркісів, почавши розгляд відповідної касаційної скарги. Таким чином, він тривав три з половиною роки.

Фото: ua.depositphotos.com