НБУ курс:

USD

41,25

+0,03

EUR

45,71

--0,44

Готівковий курс:

USD

41,50

41,42

EUR

46,15

46,00

АРМА отримало в управління тютюнове виробництво відомого контрабандиста в Одеській області

АРМА отримало в управління тютюнове виробництво відомого контрабандиста в Одеській області
Фото: пресслужба БЕБ

Лінію з виробництву сигарет компанії відомого підсанкційного одеського контрабандиста передано до Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомила пресслужба Бюро економічної безпеки.

У відомстві нагадують, що наприкінці липня 2022 року детективи БЕБ встановили, що згадуване підприємство, маючи ліцензію на офіційне виробництво тютюнових виробів, спільно з підконтрольними компаніями нелегально виготовляло та продавало сигарети з підробленими марками акцизного податку.

Правоохоронці провели низку обшуків складських та виробничих приміщень товариства, місць реалізації та зберігання тютюнових виробів в Одеській області.

Співробітники БЕБ виявили та вилучили промислове обладнання для виробництва, сортування, упакування тютюнових виробів, понад 1,2 млн пачок сигарет різних торгових марок з підробленими марками акцизного податку. Як повідомляється, орієнтовна вартість вилученого склала 70 млн грн.

За висновками експертів, підроблені сигарети були виготовлені на тих же лініях, на яких вироблялась і офіційна продукція.

Судові засідання у цій справі тривали з початку 2023 року, а вилучену лінію було арештовано. 

Наразі обладнання передано до АРМА для подальшої реалізації.

БЕБ не називає назву підприємства, а лише вказує, що сигаретний завод належить "відомому підсанкційному одеському контрабандисту" з чого можна зробити висновок, що мова йде про Вадима Альперіна. Згідно з інформацією видання "Ліга", йдеться про підприємство "Оріон Тобакко", яке пов'язане з підсанкційним одеським бізнесменом.

Справа Вадима Альперіна

Одеського бізнесмена зі спільниками звинувачували у створенні злочинної організації, яка шляхом махінацій, до яких було залучено співробітників митниці, незаконно завозила товари в Україну. За версією слідства, збитки від несплати мита склали 63,8 мільйона гривень.

3 квітня 2021 року президент Володимир Зеленський ввів у дію санкції проти десяти осіб, які були маркеровані як контрабандисти. Серед них був і Альперін. 21 квітня санкції були накладені ще на 13 осіб.

Після цього ЗМІ повідомляли, що президент також позбавив українського громадянства тих підсанкційних "контрабандистів", що мали також інше громадянство. Зокрема, зазначалося, що Альперін має паспорт Ізраїля.

Через майже півтора роки, 8 вересня 2022 року, Зеленський заявив, що "на підставі пропозиції Служби безпеки України та згідно з нормами чинного законодавства ухвалив рішення" про припинення українського громадянства підсанкційних осіб з числа контрабандистів, не назвавши конкретних імен.

Альперін намагався оскаржити указ про позбавлення його українського громадянства. Спершу йому в грудні 2021 року відмовив Касаційний адміністративний суд у складі Верховного суду, уповноважений розглядати апеляції на рішення президента. А у вересні 2022 року це рішення підтвердила вже Велика палата Верховного суду.

А у жовтні 2023 року Вищий антикорупційний суд закрив кримінальне провадження проти Вадима Альперіна