НБУ курс:

USD

41,35

--0,10

EUR

46,15

--0,09

Готівковий курс:

USD

41,73

41,67

EUR

46,62

46,50

Фонд гарантування вкладів виставив на повторні торги права вимоги за кредитами банку "Фінанси та кредит"

Фонд гарантування вкладів виставив на повторні торги права вимоги за кредитами банку "Фінанси та кредит"
Фонд гарантування виставив на повторні торги активи банку "Фінанси та кредит"

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб повторно виставив на продаж через платформу Prozorro.Продажі активи банку "Фінанси та кредит". На аукціоні, який буде проведено за голландською моделлю, пропонуються права вимоги за 10 кредитними договорами, які були укладені з суб’єктами господарювання.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє пресслужба фонду.

Торги відбудуться 8 жовтня 2024 року.

Серед заставного майна, пов'язаного з борговими зобов'язаннями є наступне:

  • Майновий комплекс у Львові площею 36,8 тис. кв.м, що включає фармацевтичне виробництво.
  • Комерційна нерухомість у Києві, зокрема приміщення на вул. Саксаганського та на просп. Берестейському.
  • Земельні ділянки в Київській області загальною площею 23,7 га.

Початкова вартість лоту становить 2,37 млрд грн, проте частина активів перебуває у заставі Національного банку України.

Варто зазначити, що компанії-позичальники не перебувають у процесі припинення і продовжують діяльність у сфері виробництва фармацевтичних препаратів та матеріалів.

У фонді наголосили, що взяти участь у торгах можуть як юридичні, так і фізичні особи, за винятком позичальників та осіб, пов'язаних з державою-агресором.

Варто зауважити, що Фонд гарантування вкладів вже кілька разів разів намагався продати цей лот. Востаннє активи виставлялися на продаж 11 травня, а 20 травня в системі Prozorro.Продажі мав відбутися аукціон з продажу активів фінустанови.

"Фінанси та кредит": зв'язок із Жеваго 

Державне бюро розслідувань (ДБР) повідомило про нову підозру колишньому акціонеру та власнику банку "Фінанси та кредит" Костянтину Жеваго, ексголові правління банку та його двом заступникам. Їх підозрюють у створенні злочинної організації для виведення 519 мільйонів гривень з фінустанови.

За даними слідства, у 2007-2010 роках Жеваго сформував злочинне угруповання, до якого увійшли керівництво банку та наближені до олігарха особи. Підконтрольна Жеваго компанія отримала в банку кредит з порушенням правил, після чого ці кошти були виведені на офшорні фірми олігарха.

Таким чином зловмисники вивели з банку 519 мільйонів гривень, які надалі були відмиті. Загальні збитки "Фінансів та Кредиту" від кредитування компанії Жеваго склали 1,4 мільярда гривень.

Також варто зазначити, що раніше ДБР вже повідомляло про підозру Жеваго та іншим керівникам банку за іншим фактом - організації розтрати 113 млн доларів фінансових активів.

У січні 2023 року Фонд гарантування вкладів подав проти Жеваго позов про відшкодування збитків банку "Фінанси та кредит" та його кредиторів на суму 46 мільярдів гривень. У березні Господарський суд Києва арештував частину активів компанії Жеваго Ferrexpo в рамках справи за позовом ФГВ.

Про голландський аукціон

Голландська модель аукціону, також відома як аукціон зі зниженням ціни або низхідний аукціон, під час якого початкова вартість лота покроково знижується, аж поки хтось з учасників не зупинить зниження. Далі відбувається етап закритих цінових пропозицій: інші учасники можуть запропонувати ціну, вищу зафіксованої. Переможцем стає той, хто запропонував найбільшу суму. Однак той учасник, який зупинив зниження на першому етапі, має право останнього ходу й може перебити максимальну ціну суперника на третьому етапі.

Аукціон розпочинається навіть без учасників, адже є можливість приєднатися вже після старту. Голландська модель застосовується для продажу активів, ринкову вартість яких важко визначити: прострочені кредити, майно банків-банкрутів або в разі неуспішних англійських аукціонів тощо.