НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

"І жах, і кров, і смерть, і відчай": "Укрпошта" випустить благодійну марку в річницю Іловайської трагедії

марка Хвилина мовчання, марка іловайський котел, марка іловайська трагедія
Фото: Укрпошта

"Укрпошта" анонсувала випуск 29 серпня, коли відзначається День пам'яті захисників України, благодійної поштової марки під назвою "Хвилина мовчання". Про це йдеться в повідомленні держкомпанії.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Випуск присвячений вшануванню пам’яті військовослужбовців та учасників добровольчих формувань, які віддали свої життя за незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. Урочисте погашення штемпелем "Перший день" відбудеться в Києві, а спеціальне погашення — у всіх регіонах країни.

День пам'яті захисників було започатковано в 2019 році в п'яту річницю Іловайської трагедії. Тоді під час боїв у Донецькій області після заходу регулярних російських військ українські сили опинилися в оточенні. Однак при спробі вийти організованими колонами погодженим маршрутом ті були розстріляні ворогом, внаслідок чого загинуло понад 360 українських бійців.

"Пам'ять про тих, хто загинув у бою, особливо актуальна в цей день. Соняшник, який став символом цієї дати, уособлює останній шлях, яким пройшли наші захисники через поля під час "зеленого коридору", - зазначили в "Укрпошті".

Там нагадали, що Україна не тільки щороку, а й щодня о 9:00 віддає данину пошани всім, хто загинув: військовим, лікарям, цивільним, дорослим і дітям, і саме тому нову поштову марку було вирішено назвати"Хвилина мовчання".

На поштовому випуску відтворені роботи донецького художника Сергія Майдукова "Марсове поле. Львів" (2023) та "Меморіал на Майдані Незалежності. Київ" (2024).

"З початком широкомасштабної війни синьо-жовті прапори майорять на могилах героїв по всій країні, нагадуючи про величезну ціну свободи. Доповненням до цього емоційного випуску є вірш геніальної української поетеси Ліни Костенко "І жах, і кров, і смерть, і відчай", написаний у 2014 році, який підсилює атмосферу глибокої скорботи та шани", - йдеться в повідомленні.

Тираж марки складає 350 тисяч примірників. Номінал марки – U, що відповідає тарифу на пересилання внутрішніх простих листів без оголошеної цінності масою до 50 грамів і поштових карток, еквівалент – 15 гривень + 5 гривень (додатковий номінал, призначений для відрахування на соціальні (благодійні) цілі).

Кількість марок в аркуші – 5+1 купон. Конверт "Перший день" буде випущено тиражом 40 тисяч примірників, тираж папки складе 500 примірників. Придбати поштовий випуск можна буде з 29 серпня у відділеннях поштового зв’язку та філателістичних крамницях, а також у онлайн-магазині "Укрпошти", де його можна передзамовити вже зараз.

Нагадаємо також, що до Дня медика, який відзначається 26 липня, "Укрпошта" випустила благодійні поштові марки "Медики. На полі бою" та "Медики. В операційній", до Дня незалежності України - марку "Все буде UA!".