НБУ курс:

USD

41,37

+0,02

EUR

46,04

+0,05

Готівковий курс:

USD

41,65

41,55

EUR

46,50

46,35

Мінцифри за кілька днів запустить е-резидентство - Федоров

Мінцифри за кілька днів запустить е-резидентство - Федоров
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Міністерство цифрової трансформації за кілька днів запустить проєкт "е-резидент", який дозволить іноземцям відкривати рахунки та вести бізнес в Україні. Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, пише Інтерфакс-Україна.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

"За кілька днів запустимо електронне резидентство, як в Естонії, але з кращими умовами. Виходимо на ще один рівень конкуренції з країнами, на ІТ-арені будемо презентувати", - сказав Федоров на форумі "Диригенти змін" від Deloitte у середу.

Він додав, що це навіть не послуга, а окрема екосистема, яка дає змогу підприємцям із різних країн відкривати власну справу онлайн в Україні, а також платити податки.

Крім того, Федоров повідомив, що держава працює над організацією пілотного проєкту зі статичного інтернету та розвитку 5G в Україні.

Нагадаємо, що Верховна Рада підтримала законопроєкт про запровадження програми електронного резидентства в жовтні 2022 року.

Пізніше Мінцифри відкоригувало список країн, підприємці яких стануть першими е-резидентами в Україні: до нього увійшли Словенія, Індія, Пакистан і Таїланд і планувало запустити е-резидентсво в першому кварталі 2024 року.

Також з 1 квітня Національний банк України надав право електронним резидентам (е-резидентам) відкривати поточні рахунки в банку, реалізувавши норму закону від 6 жовтня 2022 року "Про особливості оподаткування підприємницької діяльності електронних резидентів".

Як працюватиме е-резидентство?

Передбачається, що алгоритм отримання статусу е-резидента буде наступним:

  • фахівець реєструється через систему "Е-резидент", яка буде складовою "Дії", й проходить фінансову та безпекову перевірку;
  • якщо все добре, особа стає електронним резидентом та отримує електронний цифровий підпис;
  • відкриває дистанційно рахунок у банку, який і буде податковим агентом для е-резидента;
  • підприємець працює та сплачує податок – 5% доходів в рамках ліміту ФОП 3-ї групи, а якщо більше ліміту – за ставкою 15%.

Згідно з законодавством, е-резидентами не можуть бути:

  • іноземці, які мають право на постійне проживання в Україні або є податковими резидентами України;
  • особи без громадянства;
  • особи, які одержують доходи з джерелом походження з України за товари, роботи, послуги (крім пасивних доходів);
  • особи, які є громадянами, резидентами або живуть у країнах, які не включені до переліку держав, котрі підпадають під дію програми;
  • громадяни України.

Джерело фото: ua.depositphotos.com