НБУ курс:

USD

41,44

--0,01

EUR

46,24

+0,13

Готівковий курс:

USD

41,74

41,65

EUR

46,60

46,40

Raiffeisen Bank продасть білоруську "дочку" і покине ринок

Raiffeisen Bank продасть білоруську "дочку" і покине ринок
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Австрійська банківська група Raiffeisen Bank International (RBI) оголосила про підписання угоди з інвестором з Об'єднаних Арабських Еміратів щодо продажу своєї білоруської дочірньої компанії Пріорбанк.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це йдеться у релізі компанії.

У рамках цієї угоди компанія Soven 1 Holding Limited придбає 87,74% акцій Пріорбанку, завершивши переговори, що були оголошені ще 14 лютого 2024 року.

Угода підлягає затвердженню регуляторними органами, і її завершення очікується в четвертому кварталі 2024 року. Після цього RBI повністю вийде з білоруського ринку, що є частиною ширшої стратегії банку зі зниження ризиків та операційної складності в регіоні Східної Європи.

Однак ця угода матиме значний фінансовий вплив на RBI. На момент закриття угоди очікується, що банк зазнає негативного впливу на консолідований прибуток у розмірі приблизно 300 мільйонів євро. Це зумовлено різницею між ціною продажу акцій Пріорбанку та його балансовою вартістю.

Також очікується незначне зниження коефіцієнта CET1 (коефіцієнт основного капіталу першого рівня) групи. Зниження складе приблизно 5 базисних пунктів. Це пов’язано з деконсолідацією ризикових активів Пріорбанку та оцінкою різниці між балансовою вартістю та ціною придбання.

Додатково, RBI очікує ще один негативний вплив на консолідований прибуток у розмірі приблизно 500 мільйонів євро через рекласифікацію історичних курсових збитків, які зараз відображені в іншому сукупному доході. Однак цей аспект не матиме впливу на регулятивний капітал та загальні капітальні показники RBI Group.

Згідно з релізом, після завершення цієї транзакції Пріорбанк під новою формою власності працюватиме незалежно, а Raiffeisen Bank International повністю завершить свій вихід з білоруського ринку.

Raiffeisen Bank виходить із Росії

Окрім Білорусі, Raiffeisen Bank International наприкінці березня 2023 року також заявив, що займатиметься можливим продажем або відокремленням свого російського бізнесу. Це сталося після тиску з боку австрійських інвесторів і Європейського центробанку. Проте вже у травні Reuters повідомляло, що RBI відмовився від ідеї продати російський підрозділ, не зумівши знайти покупця. Тому група планувала відокремити його та передати акціонерам.

За даними агентства, це хотіли зробити до вересня. Однак у липні стало відомо, що ці плани відкладали.

Джерело фото: ua.depositphotos.com