НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

У "Новій пошті" попередили про наслідки запропонованого урядом оподаткування всіх закордонних посилок з покупками

У "Новій пошті" попередили про наслідки запропонованого урядом оподаткування всіх закордонних посилок з покупками
Ілюстрація: Пресслужба "Нової пошти"

Компанія "Нова пошта" відреагувала на ініціативу щодо змін в оподаткуванні міжнародних посилок, запропонованих у законопроєкті №11416.

Про це йдеться в повідомленні пресслужби компанії.

"Усі покупки за кордоном від 0 гривень обкладуть податками. Якщо люди купуватимуть менше, бюджет від цього не виграє", - попереджають у "Новій пошті".

У компанії пояснили важливість розуміння того, що звільнення від оподаткування посилок вартістю до 45 євро стосуються лише відправок між фізичними особами — коли одна людина щось пересилає іншій - особисті речі, тощо.

"Якщо покупець замовляє з іноземного магазину, він буде сплачувати мито у будь-якому випадку. Навіть якщо товар коштує 10 центів", - наголошують у компанії. 

Міністерство фінансів розраховує на додаткові надходження розміром 8 мільярдів гривень у 2025 році, але в "Новій пошті" вважають, що держава не враховує розширення апарату митниці, скорочення надходжень у разі зменшення обсягу відправлень, а також зменшення валютного виторгу і податків, які сплачують поштові й транспортні компанії.

"Держава має поставити собі запитання, чи впорається вона з таким потоком і скільки ресурсів на це знадобиться. Тільки наших декларацій буде понад 70 000 на місяць, або 7 000 на день", - заявили в компанії.

Також там наголосили, що це означатиме більші терміни доставки, бо адміністрування нових декларацій потребуватиме додаткового часу.

Гетманцев вважає, що через податкові пільги для міжнародних компаній страждають українські ритейлери

За словами голови комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, податкова пільга у 150 євро, яка дозволяє міжнародним компаніям без сплати ПДВ постачати товари на територію України, створює значну конкурентну перевагу для великих міжнародних постачальників.

Це призводить до стрімкого зростання обсягів імпорту, що ставить під загрозу українські компанії.

"Зазначена пільга у 150 євро надає очевидну перевагу надвеликим міжнародним компаніям, що постачають товари на митну територію України без сплати ПДВ. Обсяги постачання зростають фантастично", - зазначив Гетманцев.

Він вважає, що такими темпами вже у 2025 році українські компанії втратять більшу частину ринку, а ще через рік опиняться на межі виживання.

Які зміни щодо ввезення закордонних посилок пропонує законопроєкт №11416

Нагадаємо, Міністерство фінансів планує запровадити податок на посилки вартістю до 150 євро, оскільки це сприятиме боротьбі з тіньовими схемами ввезення товарів.

Згідно з урядовим законопроєктом №11416 "Про зміни до Податкового кодексу та інших законів України щодо особливостей оподаткування в період дії воєнного стану", планується скасувати безмитне ввезення товарів вартістю до 150 євро у міжнародних поштових відправленнях або в одній партії вантажу експрес-перевізника.

Ввезення товарів без сплати ПДВ дозволятиметься лише в тому випадку, якщо їхня сумарна фактурна вартість не перевищує еквівалент 45 євро для одного одержувача - фізичної особи. При цьому товари мають бути надіслані безкоштовно та призначені виключно для особистого або сімейного використання, без ознак комерційного призначення.

В Україну було ввезено 51,5 млн посилок

За даними 2023 року в Україну було ввезено 51,5 млн одиниць міжнародних посилок без сплати податків. В середньому це дві посилки на кожного громадянина.

"В середньому, виходить, кожен українець отримав дві посилки за рік. Думаю, 10,2 млн пенсіонерів були би дуже здивовані, дізнавшись, скільки посилок з-за кордону вони "завезли", - сказав міністр фінансів Сергій Марченко.

Він додав, що ніхто не знає, скільки реально товарів знаходиться всередині кожної з 51,5 млн посилок.

"Задайтесь питанням, чому в Україні ціна тих же iPhone інколи нижча, ніж в країнах, де їх виробляють? Тому що з цих товарів не сплачено податки", - наголосив Марченко.

Він також зазначив, що розуміє непопулярність цього заходу, але підкреслив, що аргументи на користь зменшення неоподатковуваного ліміту є достатньо обґрунтованими.