НБУ курс:

USD

41,09

-0,00

EUR

45,59

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,35

41,30

EUR

45,95

45,80

На "Євробаченні-2024" перемогла Швейцарія. Україна посіла третє місце (ВІДЕО)

Nemo, Євробачення, The Code, Швейцарія
Виступ Nemo. Фото: сайт "Євробачення"

На міжнародному пісенному конкурсі "Євробачення-2024", що проходив у шведському місті Мальме, переміг швейцарський виконавець Nemo з піснею "The Code", набравши у фіналі 591 бал. Таким чином, наступного року конкурс має пройти у Швейцарії.

В свою чергу, представник Хорватії Baby Lasagna з піснею "Rim Tim Tagi Dim" посів друге місце, а третє дісталося представницям України - Jerry Heil та Alyona Alyona, що виконали пісню "Teresa & Maria".


Примітно, що по завершенні переможного виступу Nemo трофейна статуетка "Євробачення" раптово була зламана об сцену в руках переможця, чого раніше на конкурсі ніколи не траплялося.

<div><br></div><div></div><div></div>

Подробиці результатів "Євробачення"

Зазначимо, що за результатами голосування аудиторії перше місце дісталося саме Хорватії, що отримала 337 балів, друге - Ізраїлю (323 бали), третє - також Україні (307 балів). Майже порівну отримали Франція (227 балів) та Швейцарія (226 балів). Всі інші учасники отримали від глядачів менше за 140 балів.

Натомість від журі найбільше балів (365) отримала саме Швейцарія, що у сумі й забезпечило їй перемогу. На далекому другому місці за оцінками журі опинився представник Франції з 218 балами, а на третьому - представник Хорватії з 210 балами.

Найвищий бал Швейцарії віддали журі одразу з 22 країн-учасниць "Євробачення". Ще чотири оцінки у 12 балів дісталося Франції, по дві – Португалії та Україні, по одній – Хорватії, Греції, Ірландії, Люксембургу та Швеції.

В свою чергу, глядачі віддали найвищий бал Ізраїлю відразу в 14 країнах, а також у країнах, що не є учасницями конкурсу (і які виступають як одна умовна країна), Хорватії ж - у дев'яти, а Україні - у семи.

Решта країн, що мали 12 балів від аудиторії, отримали їх лише від однієї країни, зазвичай в рамках традиційного "дружнього/сусідського" голосування . Це Кіпр та Греція взаємно, Естонія, Франція, Люксембург (взаємно з Ізраїлем), Сербія та Швейцарія. Останній, попри сукупну перемогу на конкурсі, віддала 12 балів лише аудиторія України.

Від кого отримала найбільше балів Україна та як голосувала сама

Україна по 12 балів отримала від журі у Чехії та Молдові, по 10 – Естонії, Франції та Польщі, по 8 – Фінляндії, Ізраїлі та Латвії. У свою чергу аудиторія українському виступу 12 балів віддала в тих же Чехії та Молдові, а також в Естонії, Грузії, Литві, Мальті та Польщі.

По 10 балів віддали глядачі номеру Alyona Alyona та Jerry Heil у Данії, Ізраїлі, Італії, Латвії, Португалії, Сан-Марино та Іспанії, по 8 – в Азербайджані, Хорватії, на Кіпрі, у Франції, Німеччині, Ірландії, Нідерландах, Норвегії, Словенії та Швеції.

Українське ж журі 12 балів віддало Швейцарії, 10 – Ірландії, 8 – Швеції, 7 – Німеччині, 6 – Франції, 5 – Литві, 4 – Хорватії, 3 – Португалії, 2 – Італії, 1 – Люксембургу.

У свою чергу, 12 балів від українських глядачів дісталося Швейцарії, 10 – Хорватії, 8 – Ірландії, 7 – Литві, 6 – Франції, 5 – Латвії, 4 – Естонії, 3 – Норвегії, 2 – Фінляндії, 1 – Вірменії.

Примітно також, що Норвегія, яка посіла останнє місце, отримала лише 4 бали від телеглядачів, і саме Україна дала 3 з цих 4 (ще один бал їй дістався від Фінляндії).

<div><br></div><div></div>

Скандал із вигнанням Нідерландів

Зазначимо, що проведення фіналу "Євробачення" цього року затьмарилося грандіозним скандалом через дискваліфікацію представника Нідерландів Йоста Кляйна, чия пісня "Europapa" вважалася одним з фаворитів. Це перший в історії випадок вигнання артиста з фіналу конкурсу після його початку та тим більше після проходження півфіналу.

Згідно з заявою Європейської мовної спілки, що організує "Євробачення", "шведська поліція розслідує скаргу, подану жінкою зі знімальної групи після інциденту, що стався після виступу артиста у півфіналі у четвер увечері". Зважаючи на це, поки триває розслідування, представнику Нідерландів "було б недоцільно продовжувати участь у конкурсі".

"Ми дотримуємося політики абсолютної нетерпимості до неналежної поведінки на нашому заході та прагнемо забезпечити безпечне та надійне робоче середовище для всіх співробітників конкурсу. У зв'язку з цим поведінка Йоста Кляйна стосовно члена команди вважається порушенням правил конкурсу", - заявили в ЄМС, не навівши жодних подробиць, але запевнивши, що інцидент попри чутки не стосувався інших учасників конкурсу.

Таким чином, у фіналі брали участь лише 25 учасників - 10 з 15 учасників першого півфіналу, 9 з 16 учасників другого, країна-господарка конкурсу (Швеція), а також "велика п'ятірка" (Великобританія, Німеччина, Іспанія, Італія та Франція).

Як відреагували Нідерланди

Нідерландська телерадіокомпанія AVROTROS, яка є членом ЄМС, заявила, що "прийняла до уваги" дискваліфікацію Нідерландів і "глибоко шкодує" про те, що сталося, назвавши рішення "дуже важким, невідповідним і шокуючим".

"Інцидент стався після виступу минулого четверга. Всупереч чітко обумовленим домовленостям, Йост був знятий на камеру в той момент, коли він тільки зійшов зі сцени і повинен був бігти в гримерку. У той момент Йост неодноразово заявляв, що не хоче, щоб його знімали. Це не поважалося. Це призвело до загрозливого руху Йоста у бік камери. Йост не торкнувся жінки з камерою", - йдеться в повідомленні.

AVROTROS зазначає, що протягом 10 та 11 травня детально консультувалася з ЄМС та запропонувала кілька рішень. Проте організатори конкурсу все ж таки ухвалили рішення про дискваліфікацію.

"Ми за хороші манери - нехай щодо цього не буде непорозумінь - але, на наш погляд, рішення про виключення не є пропорційним цьому інциденту. Ми дуже розчаровані і засмучені за мільйони фанатів, які так чекали сьогоднішнього вечора. Те, що Йост приніс до Нідерландів і до Європи, не мало закінчитися таким чином", - підкреслює мовник.

Як вплинула дискваліфікація Нідерландів на голосування

Незважаючи на неучасть Нідерландів у фіналі, бали від Нідерландів були зараховані іншим учасникам - як від місцевої аудиторії, так і від нідерландського журі. Також, незважаючи на вибуття Нідерландів, які значилися у фіналі під порядковим номером 5, решті учасників були збережені їхні порядкові номери, тобто після №4 (Люксембург) був виступ країни №6 (Ізраїль).

У свою чергу проголосувати за самі Нідерланди глядачам у фіналі було не можна. При спробі надіслати SMS-повідомлення на підтримку Нідерландів глядачі з українськими номерами отримували у відповідь повідомлення "Цей учасник не приймає участі в фіналі. Стежте за ефіром".

Бали від журі з інших країн, подані за Нідерланди, були анульовані з відповідним підняттям балів для країн, що опинилися нижче (члени національних журі мають ранжувати всі 26 пісень, а не лише найкращу, на їхню думку, десятку). Більше того, Нідерланди навіть не оголошували результати голосування свого журі: це зробив особисто супервайзер "Євробачення" Мартін Естердал.

"Фінський" аспект скандалу навколо дискваліфікації Нідерландів

Варто зазначити, що довідавшись про дискваліфікацію Кляйна, фінський виконавець Käärijä, який минулого року посів друге місце на "Євробаченні" і мав озвучити лідера за оцінками фінського журі в нинішньому році, відмовився це робити, заявивши, що "це буде неправильно", ймовірно натякаючи на свою дружбу із нідерландським колегою.

Сам же Йост Кляйн по завершенні другого півфіналу з'явився перед камерами з табличкою "Käärijä мав перемогти" [в 2023 році] у руках, висловлюючи тим самим протест проти фактичних результатів минулорічного конкурсу.

Результати півфіналів, нагадаємо, були визначені лише на основі голосів аудиторії, без урахування думок національних журі. При цьому, за прогнозами букмекерів, саме Нідерланди мали найвищі шанси на прохід у фінал з другого півфіналу. Насправді ж, згідно опублікованих у ніч на 12 травня результатів, вони посіли у півфіналі друге місце. У фіналі ж, як зазначено вище, враховувалися і голоси журі, і голоси глядачів.

Зазначимо також, що кліп саме на пісню "Europapa" цього року став абсолютним рекордсменом на YouTube-каналі "Євробачення", в рази обігнавши за кількістю переглядів ролики інших учасників. Відео, опубліковане 29 лютого, до фіналу конкурсу 11 травня було переглянуто 25,6 мільйона разів.

Примітно при цьому, що організатори ніяк не відреагували на порушення правил "Євробачення" представниками Швеції - норвезьким дуетом Marcus & Martinus, який представив пісню "Unforgettable", мелодія якої взята з хіта 1996 року британського гурту Faithless "Salva Mea". Правила ж конкурсу вимагають, аби усі пісні на ньому були "оригінальними".

Переглянути ж виступи всіх учасників фіналу окремо можна нижче: