НБУ курс:

USD

41,09

-0,00

EUR

45,59

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,35

41,30

EUR

45,95

45,80

Американська торговельна палата в Україні виступила проти податкових змін, запропонованих урядом

Американська торговельна палата в Україні виступила проти податкових змін, запропонованих урядом
Фото: Freepik

Американська торговельна палата в Україні (ACC) висловила критику щодо законопроекту №11416, який, на їхню думку, збільшить податкове навантаження на платників податків та стимулюватиме тіньову економіку. Про це йдеться у пресрелізі АСС.

Серед запропонованих податкових змін найбільше занепокоєння у Американської торговельної палати викликає податок на прибуток у розмірі 1%, який буде застосовуватися до доходів підприємств. Палата вважає це небезпечним прецедентом, оскільки такий податок є фактично новим податком з продажу, що дублює існуючий режим оподаткування ПДВ.

Крім того, організація виступає проти запровадження акцизного податку в євро на підсолоджені газовані води,оскільки вважає, що він спрямований переважно на американські та міжнародні компанії.

ACC визнає необхідність поширення військового збору на всі категорії приватних підприємців та юридичних осіб, але виступає проти різкого одноразового підвищення ставки до 5%. Палата вважає,що таке підвищення може призвести до зниження реальних доходів та стимулювати неофіційне працевлаштування,тому пропонує більш поступове збільшення військового збору.

Крім того, палата вітає ініціативу скасування ліміту в €150 на транскордонну електронну комерцію, оскільки це відповідає європейським та міжнародним стандартам і сприятиме збільшенню податкових надходжень до бюджету.

Американська торговельна палата впевнена, що збільшення податкових надходжень має досягатися шляхом боротьби з ухиленням від сплати податків та створення рівних умов для всіх, а не шляхом підвищення податкового навантаження на добросовісних платників, які вже несуть основний тягар.

Кабінет міністрів раніше схвалив два законопроєкти, спрямовані на збільшення фінансування військових потреб країни на 500,3 млрд грн, з яких 495,3 млрд грн будуть спрямовані на оборону. Основними джерелами фінансування стануть внутрішні запозичення, перевиконання доходів бюджету, детінізація економіки та економія по окремих видатках.

Нагадаємо, що окрім підвищення військового збору до 5% для фізичних осіб та 1% для юридичних осіб, запровадження військового збору на банківські метали, ювелірні вироби, нові автомобілі та нерухомість, пропонується й встановити військовий збір для постачальників послуг мобільного зв'язку та акцизний податок на солодкі газовані напої. Метою цих змін є збільшення податкових надходжень до бюджету на 140 млрд грн.