Допоможуть залучити €500 млн: Єврокомісія та Світовий банк домовились про підтримку інвестицій для України

Євросоюз, Евросоюз
Фото: Depositphotos

Європейська комісія та Міжнародна фінансова корпорація Групи Світового банку (IFC) підписали гарантійну угоду про підтримку інвестицій, які допоможуть забезпечити інклюзивну та стійку реконструкцію в Україні.

Про це повідомила пресслужба Єврокомісії.

Згідно з угодою Європейський Союз надасть IFC фінансові гарантії на суму до €90 млн для підтримки інвестицій в Україну в рамках Програми кращого майбутнього IFC (BFP).

Очікується, що мобілізовані інвестиції приватного сектору в рамках програми досягнуть понад €500 млн в різних секторах, включаючи основну інфраструктуру та виробництво товарів, сприяння декарбонізації та збереження засобів до існування.

"Підтримка з боку Європейської Комісії і надалі відіграватиме важливу роль у наших зусиллях із розширення та збільшення важливих інвестицій в Україну", — сказав віце-президент IFC у Європі, Латинській Америці та Карибському басейні Альфонсо Гарсіа Мора.

"Завдяки гарантії EFSD+ ми швидко рухаємось до впровадження інноваційних та ефективних проєктів і підтримки компаній приватного сектору, виконуючи наше зобов’язання щодо мобілізації приватного капіталу для підтримки економіки та відновлення України", - додав він.

"Ця угода є ще одним прикладом нашої співпраці з IFC в рамках зусиль збільшити інвестиції в Україну. Гарантія EFSD+ допоможе відновити інфраструктуру країни, підтримати її бізнес-сектор і посилити стійкість її економіки, підтверджуючи зобов’язання Європейського Союзу підтримувати Україну в цей час", - заявив комісар із питань сусідства та розширення Олівер Варгеї.

У Єврокомісії нагадали, що у 2022 році IFC запустила Програму економічної стійкості (ERA) вартістю $2 млрд для підтримки приватного сектора України. Відтоді IFC надала фінансування на суму понад $650 млн та залучила понад $400 млн для підтримки технологічного сектору, агробізнесу, важливого експорту та імпорту, а також фінансування МСП (малі та середні підприємства).

Фінансування від міжнародних партнерів

За підтримки Багатостороннього агентства гарантій інвестицій Світового банку наразі IFC профінансувала на $304 млн сільськогосподарський сектор, що підтримало імпорт та експорт зерна, а також попередньо зібраних сонячних панелей і акумуляторних батарей у партнерстві з норвезьким постачальником енергії Scatec. IFC також розглядає можливість інвестування у вітрові потужності та розподільну генерацію, але плани ще не завершені.

Додамо, що у 2023 році до державного бюджету України надійшло від партнерів $42,6 млрд зовнішнього фінансування. З цієї суми 27% ($11,5 млрд) становили гранти, надані на безповоротних умовах, а усі кредити були отримані на пільгових умовах.

При цьому, в останній місяць 2023 року Міністерство фінансів України залучило близько $5 млрд грантів та пільгового фінансування від міжнародних партнерів.

У листопаді до держбюджету України надійшло близько $2 млрд зовнішнього фінансування, проти $2,8 млрд у жовтні, $3 млрд у вересні та $4,6 млрд у серпні. У липні Україна отримала $5,3 млрд грантів і пільгового фінансування від міжнародних партнерів.

Раніше Україна отримала $400 мільйонів від Світового банку під гарантію Британії. Дані кошти є частиною п’ятого додаткового фінансування проекту "Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні" PEACE in Ukraine.

Фото: ua.depositphotos.com