НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

Перший індустріальний парк отримав 150 млн грн від держави

Перший індустріальний парк отримав 150 млн грн від держави
Фото: European Business Association

Перший індустріальний парк отримав фінансування у розмірі 150 млн грн для забезпечення будівництва необхідної інфраструктури за державною програмою стимулювання розвитку індустріальних парків в рамках політики «Зроблено в Україні». 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомила пресслужба Мінекономіки.

Першим став індустріальний парк у місті Дніпро

Зазначається, що першим таке фінансування отримав індустріальний парк у місті Дніпро. Керуюча компанія парку звернулася із запитом на виділення 150 мільйонів гривень з необхідних 326,9 мільйона для будівництва трансформаторної підстанції.

Як зауважують в Мінекономіки,  згідно з державною програмою стимулювання розвитку індустріальних парків кошти надаються на безповоротній основі, покриваючи до 50% кошторисної вартості робіт, таких як облаштування території або будівництво інженерно-транспортної інфраструктури.

Також програма передбачає компенсацію до 50% вартості приєднання до електромереж. Для деокупованих територій держава покриває 80% вартості.

“Програма сприяє залучення інвестицій у реальний сектор, даючи інвесторам підтримку. А вони натомість створюють нові робочі місця і сплачують податки. Підрахунки показують, що 1 гектар індустріального парку дозволяє створити 50 нових робочих місць, а $1 державних інвестицій в інфраструктуру індустріальних парків — залучити $6 додаткових приватних інвестицій», - зазначила перша віцепрем'єр-міністерка — міністерка економіки Юлія Свириденко.

За її словами, програма передбачає запобіжники та чіткі вимоги до заявників, що гарантує ефективне використання коштів. 

Так, заявники зобов'язані протягом трьох років побудувати на території парку не менше 5000 квадратних метрів промислових будівель та залучити щонайменше двох учасників. Фінансування здійснюється через ескроу-рахунки в державних банках, що дозволяє вибрати найбільш зручний банк для обслуговування.

В Мінекономіки нагадують, що цього року в державному бюджеті вперше були закладені кошти для стимулювання індустріальних парків. На цю програму передбачено один мільярд гривень.

Нагадаємо, з липня державний Укрексімбанк почав прийом заявок на участь у державній програмі "Державне стимулювання створення індустріальних парків".

Також нещодавно Міністерство економіки презентувало каталог індустріальних парків. Він покликаний допомогти підприємствам знайти партнерів або місце з облаштованою інфраструктурою, де можна розмістити свої виробничі потужності, а також залучити нові інвестиції.

Багато зареєстрованих промпарків не працюють

Зазначимо, що попри формальне створення в Україні десятків промпарків багато з них так і не запрацювали. Політика ж центральної влади наразі полягає у стимулюванні тих майданчиків, де місцева влада і керуючі компанії активно шукають інвесторів, будують промислові будівлі, підводять дороги і маршрути громадського транспорту, залізницю, електрику й газ.

Змінами до закону про індустріальні парки, внесеними ще в 2021 році, було передбачено, що такі майданчики, які за два роки не приведуть свою роботу до вимог закону, мають бути виключені з реєстру.

Втім, це не передбачає саме їх ліквідацію. Більш того, індустріальний парк, виключений з реєстру, зможе бути повторно включений до нього не раніш як через шість місяців після виключення.

Станом на вересень 2023 року, як заявляв голова парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський, з 65 промпарків у реєстрі на той час, половина були зареєстровані ще в період з 2013-2019 років і не працювали.

В березні Кабмін почав ухвалювати рішення про виключення індустріальних парків з відповідного реєстру: першими стали непрацюючі "Перший український індустріальний парк", "Bіоnіс Hill", "АзовАкваІнвест" та "Енергія".

В Україні наразі зареєстровано вже 91 індустріальний парк.