НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

В Україні запрацювала програма "Національний кешбек"

В Україні запрацювала програма "Національний кешбек"
Фото: Depositphotos

Сьогодні, 2 вересня, в Україні запрацювала програма “Національний кешбек”, яка передбачає повернення 10% від вартості покупок українських товарів.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Вона працює у режимі бета-тестування, яке триватиме протягом місяця, повідомляє Мінекономіки.

Нагадаємо, що сума кешбеку буде нараховуватися на спеціальні рахунки з максимальним лімітом у 3 тисячі гривень на місяць.

Кешбек можна отримати за покупки будь-яких споживчих товарів українського виробництва, за винятком підакцизних товарів, вина без спирту, медових напоїв та ліків.

Отримані кошти можна використовувати для оплати медичних та комунальних послуг, спортивних заходів, кіносеансів, квитків на потяг, мобільного зв’язку, а також для донатів на підтримку Збройних Сил України чи купівлі військових облігацій. 

Щоб долучитися до програми, потрібно відкрити спеціальний рахунок у банку і отримати картку. Далі слід активувати послугу "Національний кешбек" у мобільному додатку "Дія".

Кешбек нараховується щоденно, і перегляд накопичених коштів можливий через додаток "Дія". Витратити накопичені кошти потрібно до 31 січня 2025 року, при цьому готівку з рахунків зняти не можна. Накопичені кошти зараховуються на рахунок раз на місяць, до 20 числа наступного місяця.

Про програму національного кешбеку

26 лютого під час заходу "Зроблено в Україні" президент Володимир Зеленський заявив, що вже цього року в Україні має запрацювати програма національного кешбеку "Купуй українське". За цією програмою українці зможуть отримувати частину коштів, витрачених на товари українських виробників.

Міністерство економіки розглядало два варіанти впровадження національного кешбеку. За першим сценарієм кешбек у розмірі 10% від вартості поширюватиметься лише на нехарчові товари вітчизняного виробництва. Для його реалізації знадобиться 1-2 млрд грн бюджетних коштів.

Другий сценарій передбачає охоплення і харчових продуктів, і нехарчового ритейлу, що потребуватиме 2-3 млрд грн фінансування.

9 липня Кабінет міністрів України ухвалив проєкт закону, який пропонує внесення змін до Податкового кодексу, що стосуються реалізації програми кешбеку.

Зауважимо, що запуск програми кешбеку вже кілька разів відтерміновувався. Спочатку заступник голови Офісу Президента України Ростислав Шурма розповідав, що програма кешбеку повністю готова і чекає на узгодження з міжнародними партнерами. В ОП сподівалися, що вона буде представлена до кінця березня, але не вийшло. 

Згодом міністерка економіки Юлія Свириденко повідомляла, що планується запустити анонсовану раніше програму "Український кешбек" до кінця літа цього року. 

Джерело фото: ua.depositphotos.com