НБУ курс:

USD

41,21

-0,00

EUR

45,96

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,50

41,43

EUR

46,42

46,29

Велика Британія ввела санкції проти суден та організацій, що повʼязані з експортом російського газу

Велика Британія ввела санкції проти суден та організацій, що повʼязані з експортом російського газу
Фото: Depositphotos

Уряд Великої Британії 26 вересня запровадив нові санкції проти пʼяти суден і двох компаній, які беруть участь у транспортуванні російського скрапленого природного газу (СПГ), включаючи проєкт "Арктик СПГ 2". Про це повідомляє пресслужба британського уряду.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Зазначається, що СПГ має вирішальне значення для російської економіки та є суттєвим джерелом доходів для країни. Зокрема, РФ намагається підвищити свою частку на світовому ринку СПГ з 8% до 20%.

"Раніше Велика Британія спільно зі США та Євросоюзом вже запровадила обмеження щодо проєкту "Арктик СПГ 2", що змусило його скоротити виробництво. А сьогоднішні дії спираючись на це, спрямовані на судна та організації, задіяні в російському секторі СПГ, і беруть участь у проєктах, важливих для майбутнього виробництва енергії в Росії", — йдеться у повідомленні.

Нові обмежувальні заходи стосуються таких суден:

  • Pioneer (IMO 9256602)
  • Asya Energy (IMO 9216298)
  • Nova Energy (IMO 9324277)
  • "Північне небо" (IMO 9953523)
  • SCF La Perouse (IMO 9849887)

Також під санкції потрапили оператори цих суден:

  • Ocean Speedstar Solutions OPC (оператор суден Pioneer і Asya Energy)
  • White Fox Ship Management (оператор судна "Північне небо")

Додамо, що зазначеним суднам заборонено входити до портів Великої Британії, і вони можуть підлягати ряду інших обмежень, включаючи арешт та відмову в реєстрації.

Також Британія вже запровадила санкції проти 15 суден та організацій, залучених у російському СПГ-секторі.

Нагадаємо, у червні міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон заявив, що потрібно "полювати" на танкери, які незаконно перевозять по світу російську нафту.

Європа збільшила імпорт російського газу вперше за два роки

У травні 2024 року імпорт газу з Росії до Європи вперше за майже два роки війни перевищив поставки з США, попри те, що європейські країни докладають значних зусиль для зниження залежності від російського блакитного палива.

За даними аналітичної компанії ICIS, у травні постачання російського трубопровідного газу та скрапленого природного газу склали 15 відсотків від загального обсягу поставок до країн ЄС, а також до Великобританії, Швейцарії, Сербії, Боснії та Герцеговини та Північної Македонії.

Частка скрапленого газу зі США становила 14 відсотків, що є найнижчим показником із серпня 2022 року.

Зростання відбулося в основному за рахунок збільшення постачання російського СПГ - через вихід з ладу одного з американських експортних об'єктів. Також Росія відправила більше газу через Туреччину – напередодні планового технічного обслуговування у червні.

Джерело фото: ua.depositphotos.com