НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

Ексочільник "Укренерго" розповів, скільки насправді побудували з анонсованого Зеленським "гігавата генерації"

Володимир Кудрицький
Володимир Кудрицький. Фото: facebook.com/vladimir.kudrytskyi

З анонсованого президентом України Володимиром Зеленським будівництва 1 ГВт маневрової генерації наразі звели лише близько 60 МВт.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це заявив колишній очільник "Укренерго" Володимир Кудрицький в інтерв'ю виданню "Економічна правда".

У червні на відкритті Ukraine Recovery Conference 2024 Володимир Зеленський заявив, що Україна за допомогою партнерів має намір побудувати до кінця 2024 року до 1 гігавата газової маневрової генерації та ще 4 гігавати — найближчими роками.

На початку вересня міністр енергетики України Герман Галущенко повідомив, що в Україні вже встановлено сотні МВт потужностей з анонсованого Зеленським 1 ГВт генерації на 2024 рік.

"Профінансовано обладнання десь близько на 600 мегават", -розповідав міністр.

Натомість Кудрицький заявив, що надані Галущенком цифри завищені у десять разів.

"У мене інші дані. Можливо, за останні 2-3 дні побудувалися сотні, але я, наприклад, знаю цифру порядку 60 МВт", - підкреслив Кудрицький.

На уточнювальне питання, що йдеться про період з моменту виникнення терміну "Гігават Зеленського", ексочільник "Укренерго" сказав: "Це взагалі. З яких одна станція підключалася півтора року. Друга, наскільки я знаю, введена нещодавно в роботу".

За словами Кудрицького, в "Укренерго" є чітке розуміння, скільки та чого треба побудувати.

"Це 3 гігавати маневрової потужності на газі або на біомасі, 4 гігавати додаткових сонячних станцій і до 5 гігаватів вітру, а також гігават батарейних систем накопичення енергії. От рецепт. Він дуже конкретний, дуже простий. Для нього не треба витрачати 400 мільярдів євро, і навіть 100, і навіть 40. А коштує це всього-на-всього 10 млрд", - підкреслив Кудрицький, роблячи акцент на тому, що все це має побудувати приватний бізнес.

Колишній очільник "Укренерго" нагадав, що планувалося побудувати 300 гігаватів нової потужності і був презентований план західним партнерам на 400 мільярдів євро, але жодного реального проєкту не було реалізовано.

В Україні працюють над створенням альтернативної генерації: що планують

Нагадаємо, що з огляду на знищення внаслідок російських ударів більшості генеруючих потужностей української енергетики в останні місяці Нацкомісія з регулювання у енергетики та комунальних послуг в травні спростила підключення газотурбінних, газопоршневих та когенераційних установок до мереж. Крім того, їх звільнили від сплати відповідних ставок за приєднання.

Після цього вже Кабінет міністрів ухвалив постанову, що скасувала низку бюрократичних процедур, аби спростити розміщення газопоршневих та газотурбінних установок та пов'язаних з ними мереж.

Загалом уряд наразі працює над децентралізацією енергосистеми і обговорює з партнерами України поставки дизель-генераторів, когенераційних установок та мобільних котелень, насамперед для прифронтових регіонів. Міністерству енергетики при цьому доручено опрацювати питання встановлення газопоршневих установок у кожному обласному центрі.